Foto: https://pixabay.com/photos/pizza-slices-italian-cuisine-329523/

Koliko kalorija ima parče pice i koje su nutritivne vrednosti?

Sigurno i vi uživate jedući je? Ipak, s obzirom na to da svaki ukus u kome uživamo uglavnom sa sobom donosi i na stotine kalorija, nije iznenađenje to što pica ne predstavlja izuzetak od ovog pravila.

Dobra vest je da pica zaista ne mora biti ni visokokalorična, a ni nezdrava. Za sve ljubitelje pice je važno da biraju gde i kakvu picu jedu, kao i da budu informisani.

Istražili smo o kalorijama i nutritivnim vrednostima različitih vrsta pica, a saznanja do kojih smo došli predstavljamo vam u nastavku teksta.

Kalorije u parčetu pice – od čega zavisi broj kalorija i koliko ih pica otprilike ima?

Kao i kod drugih jela, broj kalorija u pici najviše zavisi od njenih sastojaka. Čak i nekoliko kapi kečapa više pravi promenu u kalorijskim vrednostima, a da ni ne govorimo o drugim sastojcima, koji su često i kaloričniji.

Pošto pretpostavljamo da picu uglavnom kupujete, a ne pravite sami, samim tim imate i manje uticaja na broj kalorija koje će parče imati. Zato naglašavamo da najviše od picerije i sastojaka koje koristi zavisi i broj kalorija u pici.

Mi vam predstavljamo odokativne kalorijske vrednosti po jednom parčetu pice u nekoliko najpopulatnijih vrsti:

Kaprićoza (testo, ulje, pelat, šunka, šampinjoni, kačkavalj, začini) – 192 kalorija
Peperoni (testo, ulje, pelat, mocarela, kulen, kačkavalj, peperoni) – 181 kalorija
Vezuvio (testo, ulje, pelat, šunka, kačkavalj, začini) – 172 kalorije
Pica sa 4 vrste sira (testo, ulje, pelat, mocarela, gorgonzola, parmezan, kozji sir) – 250 kalorija
Pica 4 godišnja doba (testo, ulje, pelat, pršuta, šunka, jaja, pečurke, masline) – 379 kalorija

Kao što možete da primetite – što više sastojaka, to više kalorija. Pica 4 godišnja doba prednjači po broju kalorija zbog visoke prisutnosti suhomesnatih proizvoda i mnogo kaloričnih sastojaka, dok Vezuvio ima najmanje kalorija i sastojaka.

Imajte na umu da je preporučeni unos kalorija za žene 2.000 kalorija, a za muškarce 2.500 kalorija. To znači da parče pice ne mora da “zauzme” previše ove vrednosti, pa ni da utiče na povećanje kilaže, ali je problematično to što uglavnom ne pojedemo samo jedno parče.

Umerenost je ključna reč na kojoj treba da se bazira vaš način ishrane, a ne odricanje.

Kako redukovati kalorije u pici?

Pre svega, odolite kečapu, majonezu, goveđoj salati (naročito njoj) i svim drugim premazima i sosevima koji se često stavljaju na picu. Ovo je višak kalorija za kojim nema potrebe.

Dalje, savetujemo da birate gde jedete picu. Postoje mesta koja su stekla odličnu reputaciju i postala poznata upravo po kvalitetu i ukusu pice koju prave, i ona druga, koja rade “na kvanitet” umesto “na kvalitet”.

Cena nije uvek merilo kvaliteta, ali u ovom slučaju uglavnom jeste. Ukoliko parče pice, na primer, košta 100 RSD, sigurno je neisplativo praviti je od pravog paradajz pelata, ili koristiti kvalitetne suhomesnate proizvode. Ovo je jasan signal da se štedi na sastojcima, što ne znači samo nutritivnu osiromašenost i gori ukus, već i više kalorija. Aditivi i šećeri koji se stavljaju u nekvalitetne namirnice umnogome utiču i na kalorijsku vrednost!

Ako picu pravite sami – učinite je dijetalnijom

Na broj kalorija najbolje ćete uticati ukoliko samostalno pravite picu.

Tada imate potpunu kontrolu nad sastojcima. Koristite kvalitetne šunke sa malim procentom masnoće, isključivo hladno ceđeno maslinovo ulje i ukoliko vam razlika u ukusu ne predstavlja problem – radije se odlučite za integralno brašno za testo.

Takođe, Internet je prava riznica recepata, pa istražite recepture za dijetalne pice – sigurni smo da ćete vrlo jednostavno pronaći onu koja će zadovoljiti vaša nepca, a ne obiluje kalorijama!

Nutritivne vrednosti pice

Nije sve u kalorijama. Neke namirnice obiluju kalorijama, a izuzetno su zdrave (orašasti plodovi na primer), a neke, poput dijetalnih gaziranih sokova, jedva da imaju kalorije, a pune su aditiva i štetnih sastojaka.

Kakva je pica na ovom polju?

Baš kao i u slučaju kalorija, to najviše zavisi od vrste pice.

Otprilike, parče prosečne pice ima:
Ugljeni hidrati: 29.42 g
Bilna vlakna: 3.04 g
Masti: 17.77 g
Proteini: 14.36g

Računajte da ugljeni hidrati najviše dolaze iz testa, pa što je ono obimnije – to je i više ugljenih hidrata. Kupovni pelat koji je zaslađen takođe je izvor ugljenih hidrata, i to onih najgorih – dodatih prostih šećera.

Masti i proteini dolaze iz sira i suhomesnatih proizvoda. Zato će, na primer, pica sa pilećim grudima imati manje masti, a više proteina, od pice sa kulenom, koja obiluje mastima, a jedva sadrži proteine.

Korisni osvrt na nutrijente u pici je i na prisutnu so, koje uglavnom ima mnogo. U parčetu pice ima od 600 do 1500 mg natrijuma! Preporučen unos soli na dnevnom nivou je manje od 2,300 mg, što znači da ga prevazilaze i samo 2 parčeta pice.

Dakle, birajte gde ćete uživati u najpopularnijem italijanskom jelu na svetu i uvek se odlučite za kvalitet. Ne samo da će ukus biti bolji, već i pica manje kalorična i zdravija! Prijatno!

Takođe pročitajte

Doktor Milić postao počasni član Svetske organizacije vaskularnih hirurga

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju prof.dr Dragan Milić postao je počasni član najveceg svetskog udruženja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.