Tri mita o ishrani u koje ne želite da verujete

Nije lako održavati dobro zdravlje, sagorevati masti i razvijati mišiće. Stvari se dodatno komplikuju ako dobijate pogrešne informacije koje mogu da vas spreče da ostvarite ciljeve vezane za zdravlje i fizičku kondiciju. Evo tri mita o ishrani koji vas možda sprečavaju da dovedete svoje telo u željeno stanje.

Mit broj 1 – ,,Ishrana bez ugljenih hidrata je najbolja za mršavljenje.’’

Cela ta stvar sa ishranom bez ugljenih hidrata je zastarela nakon što je otkriveno da su ugljeni hidrati u stvari bitni i da posle ekstremne dijete dolazi do joj-jo efekta, tj. povratka izgubljenih kilograma. Lišavanje organizma ugljenih hidrata tokom dužeg perioda dovodi do dve stvari.

Kao prvo, nivo energije naglo opada. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za organizam tokom intenzivnog vežbanja, tako da je njihovo potpuno izbacivanje kao da pokušavate da vozite auto bez goriva; nema ničega u rezervoaru. Vežbanje će biti slabijeg intenziteta, što znači da će manje kalorija sagoreti, čime se podrivaju vaši napori da smršate.

Druga stvar koje treba da budete svesni jeste jo-jo efekat. Držanje dijete bez ugljenih hidrata će dovesti do naglog gubitka većeg broja kilograma, gubitka masnog tkiva, ali i vode, glikogena (energije uskladištene u mišićima) i slabog mišićnog tkiva (što nije optimalno po zdravlje).

Onog trenutka kad odlučite da ponovo uvedete ugljene hidrate, doći će velikog skoka na vagi. Zašto? Određeni broj kilograma ćete dobiti usled zadržavanja vode i glikogena, ali će doći i do skladištenja masnog tkiva. Posle dužih perioda bez ugljenih hidrata, vaše telo razvija osetljivost tako da ćete u početku moći da unosite samo veoma malu količinu ovih hranljivih materija. Unos ugljenih hidrata će vaše telo dovesti do šoka jer neće znati šta odjednom da radi sa tolikom količinom, pa će ih skladištiti negde drugde kao masno tkivo.

Rešenje: ako vam je cilj da se rešite masnog tkiva, počnite tako što ćete malo redukovati ugljene hidrate, nema potrebe za drastičnim pristupom u kom ćete ih potpuno izbaciti. Što brže mršavite, to će se kilogrami brže vraćati, tako da se trudite da gubite masno tkivo postepeno.

Mit broj 2 – ,,Jedite malo i često da biste podstakli metabolizam.’’

Iako ovaj savet zvuči logično, istina je da nema nikakve razlike u tome da li imate dva ili osam obroka dnevno. Smanjenje masnog tkiva će biti rezultat manjka kalorija; sagorevanja većeg broja kalorija od onog koji unosite.

Na primer, trenutno se hranite balansirano i unosite 2.000kcal dnevno, što znači da postepeno gubite oko 0,5kg nedeljno. Izabrali ste da imate male, češće obroke, što znači da imate šest obroka dnevno; to je nešto malo više od 330kcal po obroku. Recimo da vam se dogodi da jednog dana imate pretrpan raspored i da možete da stignete da pojedete samo dva obroka od po 1.000kcal. U oba slučaja je isti unos kalorija i nema nikakve razlike u uticaju na vaše napore da smršate.

Rešenje: jedite onoliko obroka koliko želite. Ako vas vreme ograničava, onda je u redu da imate samo par obroka dnevno i da ipak postignete rezultate koje želite, pod uslovom da održavate unos kalorija potreban vašem telu.

Mit broj 3 – ,,Ne jedite ugljene hidrate posle 8 sati uveče jer će se gomilati u vidu sala.’’

Još jedan mit koji je zvučao savršeno logično…

,S obzirom da ste uveče manje aktivni, treba da izbacite ugljene hidrate jer će se skladištiti kao masno tkivo zato što ste neaktivni.’

Ovo je tipičan savet onih koji nisu edukovani o ugljenim hidratima i kalorijama. Kao što je pomenuto u prvom delu teksta, ugljeni hidrati se skladište kao glikogen u mišićima, spremni da se koriste kao energija. Skoro je sasvim svejedno da li ih unosite ujutro, u toku dana ili uveče, sve dok svakog dana unosite jednaku količinu.

Na primer, recimo da obično unosite 200g ugljenih hidrata dnevno. Jednog dana imate lagan doručak; jaja i spanać, zatim salatu sa tunjevinom za ručak i onda se vratite kući oko 8 sati uveče. Ako ste uneli samo 40g ugljenih hidrata tokom dana, onda možete da unesete još 160g pre nego što odete u krevet kako bi ste ispunili dnevnu kvotu za ugljene hidrate. Da li ćete se zbog toga ugojiti? Ne, jer je ta količina u okviru vaših kalorijskih potreba. Ugojićete se samo ako preterate sa ukupnim unosom kalorija.

Rešenje: jedite ugljene hidrate u bilo koje vreme koje vam odgovara i u vreme kada u tome uživate. Za većinu ljudi je to obično kasnije uveče kada se javlja posebna želja za ugljenim hidratima.

Takođe pročitajte

Zašto je ujed krpelja toliko opasan i kako ga tretirati?

Lepo vreme, bujna vegetacija i duži boravak u priprodi najavljuju opasnost od ujeda krpelja. S …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.