nedelja , 27 novembra 2022

Šta se dešava sa našim telima kada preskačemo obroke

Skoro svima nama se dešava da preskočimo obrok ili dva. Neko ko pokušava da izgubi težinu jede manje obroka tokom dana.Drugi su prezauzeti ili kasne i nemaju vremena za obrok. Postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbegavaju da uopšte jedu.

Preskaknje obroka u retkim prilikama nije toliko loše, ali redovno preskakanje obroka može imati negativne zdravstvene efekte. Brojne naučne studije pokazuju efekte preskakanja obroka –ono može dovesti do poremećaja u ishrani, nezdravih dobitaka na težini i loših performansi, između ostalog.

Važno je napomenuti da telo ne razume razliku između gladovanja ili preskakanja obroka.

To znači da telo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije. Evo šta se dešava sa našim telima kada preskočimo obrok.
Metabolizam usporava

Najpre, šta je metabolizam? To je proces u telupri kojem se hranapretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, telo još uvek funkcioniše – cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane.

Preskakanje obroka signalizira telu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a telo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Telo će sačuvati dodatne kalorije iz sledećeg obroka kako bi izbeglo nedostatak izvora energije.

U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne “koristi” takoefikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi semetabolizam u telu zadržao na normalnom nivou.

Takođe pomaže prava količinasna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.
Prejedanje i prekomerna težina

Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sledeći obrok pretvara se u gozbu – mi težimo da pojedemo više. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, preskakanje obroka će nas učiniti gladnijim kada sledeći put jedemo. Nekoliko studija je povezalo povećanje telesne težine sa preskakanjemobroka (naročito doručka).

Kada je telo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnom (nezdravom) hranom. Kodsledećeg obroka, telo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.
Osećaj … bijesa zbog gladi.

Bijes zbog gladi je stvaran. To je osećaj kada je neko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. To je zato što se nivo šećera u krvi našeg tela smanjuje kada preskačemo obroke.

Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi telo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa.

Ovo je isti razlog zbog kojeg se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korištenja preostale energije. Postajemo ćudljiva, razdražljiva i najmanje zabavna verzija nas samih.

U krajnjem, preskakanje obroka na redovnoj osnovi uzima danak u našim telima. Okrećese protiv nas, ami se u osnovi lišavamo hrane. Ako pokušavate da izgubite težinu, obavezno jedite prave porcijezdravih obroka tokom celog dana, spavajte, vežbajte i uzimajte puno vode.

Izvor: http://us.blastingnews.com/lifestyle/2017/09/heres-what-happens-to-our-bodies-when-we-skip-meals-002030903.html

Takođe pročitajte

Roma Company pomogla otvaranje trenažnog centra u domu Duško Radović u Nišu

Zahvaljujući donaciji Roma Company, Dom za decu i omladinu ‚‚Duško Radović“ u Nišu bogatiji je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.