subota , 8 avgusta 2020

Ikonama jačaju vezu sa dijasporom

Udruženje građana Vega iz Babušnice realizuje projekat „Ikona – srpsko blago“, koji je, preko Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podržalo sa 300.000 dinara. 
“Glavni cilj projekta je jačenje veza između Srba koji žive u dijaspori i onih koji žive u matici, kao i jačanje njihovog verskog identiteta, kaže Marija Ćirić, zastupnica udruženja građana Vega i dodaje da  se tokom tromesečnog trajanja projekta organizuju redionice ikonopisa i slikarstva.
Radionice vodi Vinko Dimitrijević, majstor ikonopisa, a desetak mladih ljudi, koji su prepoznati kao talenti za slikarstvo imaće priliku da savladaju tehnike izrade ikona i slika. Tokom trajanja radionica planirano je da polaznici tehnikom starih majstora izrade 20 ikona, kao i 20 slika srpskih manastira tehnikom ulja na platnu. 
“Radove nastale tokom radionice javnost će moći da vidi na izložbi koja će po završetku radionice biti priređena u Galeriji Doma kulture Babušnica, a čijem otvaranju će, pored prestavnika lokalnih institucija i ustanova, prisustvovati i predstavnici Srba iz dijaspore. S obzirom da veliki broj raseljenih iz Srbije živi u Beču, ali i da 4,1 % stanovništva Beča čine upravo Srbi, ikone i slike nastale tokom realizacije projekta će nakon izložbe u Babušnici biti poklonjene Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, gde će u okviru Crkvenog centra biti trajno postavljene i dostupne pravoslavnim vernicima u Beču i široj dijaspori, dodaje naša sagovornica.
Prema njenim rečima Udruženje planira da u okviru održivosti projekta nastavi sa organizovanjem godišnjih kolonija zajedno sa udruženjima iz dijaspore, a da se produkti tih kolonija daruju srpskim svetinjama u zemlji i dijaspori.

Takođe pročitajte

Čudo prirode u porti crkve u Grkinji

Igra ili čudo prirode, teško je odgovoriti na ovo pitanje kad to nije pošlo za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.