Šta je to omnivorna ishrana?

Omnivorna ishrana podrazumeva unos namirnica i biljnog i životinjskog porekla. Predstavlja najzastupljeniji način ishrane čoveka, ali su i mnoge životinje svaštojedi – brojne vrste medveda, ptica, glodara i drugih malih sisara. Postoji veliki broj raznih omnivornih načina ishrane, tako da je teško napraviti generalizaciju. Međutim, balansirana omnivorna ishrana obezbeđuje sve potrebne hranljive materije i doprinosi zdravlju.

Prednosti
Omnivorna ishrana koja podrazumeva zdrave, celovite namirnice koristi prednosti i mesa i biljaka. Nemasno meso daje proteine, vitamine B grupe, vitamin E i minerale kao što su magnezijum, gvožđe i cink. Osim toga, sajt MyPyramid.gov navodi da vitamini i minerali prisutni u namirnicama biljnog porekla mogu da pomognu protiv gojaznosti i sprečavanju bolesti kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega, gubitak kostiju, dijabetes i kancer. Isto tako, u jednom članku u časopisu American Journal of Clinical Nutrition se govori o studiji iz 1999. godine u kojoj je ustanovljeno da su učesnici na omnivornoj ishrani koji su učestvovali u vežbama snage dobili veću mišićnu masu bez masti od vegetarijanaca koji su radili iste vežbe.

Karakteristike
Usled raznovrsnosti omnivorne ishrane, ne postoji standardni plan ishrane kojeg se većina ljudi pridržava. Neki su primarno mesojedi i unose meso u okviru svakog obroka; drugi se drže „fleksitarijanske” ishrane i retko jedu meso. Kod najbalansiranijih planova omnivorne ishrane, obroci i užine sadrže namirnice iz svih pet grupa: mlečne namirnice, one bogate proteinima, voće, povrće i žitarice.

Hranljivost
Iako osobe sa omnivornom ishranom vrlo verovatno dobijaju sve osnovne hranljive materije iz namirnica koje redovno unose, važno je voditi računa o hranljivosti. Ograničavanje potencijalno štetnih hranljivih materija kao što su natrijum, holesterol, trans masti, zasićene masti i dodati šećer može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih degenerativnih bolesti.

Namirnice
Prema rečima dr Džona Mekardla i Vegetarian Resource Groupa, omnivorna ishrana je oportunistička, to jest jede se ono što je na raspolaganju. Kod ljudi, takve namirnice često podrazumevaju proizvode za široku potrošnju i procesovane proizvode. Zdravije alternative su celovite namirnice, uključujući meso kao što je ćuretina, piletina, bezmasni mesni naresci, riba, mleveno goveđe meso i svinjetina. Tu spadaju i mlečni proizvodi i jaja. Namirnice biljnog porekla koje obično obezbeđuju glavne hranljive materije su žitarice sa celim zrnom, kao i sve vrste svežeg voća i povrća.

O čemu treba voditi računa
Uprkos potencijalnim prednostima, omnivorna ishrana ne garantuje bolje zdravlje ili optimalnu hranljivost. Posavetujte se sa lekarom o detaljima pre usvajanja novog plana ishrane. Dobra omnivorna ishrana podrazumeva, balans, umerenost i pažnju.

Izvor: https://www.livestrong.com/article/315493-omnivorous-diet/

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.