Foto: Freepik

Koje su zablude u vezi sa negom zuba, a šta preporučuju stomatolozi?

Sa rafova i sa TV-a nas mame raznim alatkama i preparatima za koje tvrde da rešavaju brojne probleme sa zubima i ujedno garantuju snežnobeli osmeh. Koje su najveće zablude o nezi zuba i za šta zapravo vredi dati novac, a u šta ne treba verovati, govori stomatolog dr. Đurđa Petrović.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Električne četkice

Jedna od velikih dilema kad je pranje zuba u pitanju jesu električne četkice. Jedni ističu da je samo tako moguće temeljno ukloniti sve nečistoće sa zuba, dok drugi u svemu vide samo marketinški trik za koji ne vredi davati novac jer su klasične četkice sasvim dovoljne.

Za održavanje nege usta i zuba neizmerno su važni i odgovarajuća četkica za zube i pravilna tehnika pranja. Kod onih koji nisu upoznati sa pravilnom tehnikom pranja zuba velika je prednost upravo upotreba električne četkice. Te četkice poseduju vibracije i rotaciju zahvaljujući čemu se lakše uklanjaju zubni plak i nečistoće sa zuba. Imaju podesive merače vremena što osigurava potrebno vreme četkanja zuba.

Na tržistu većina takozvanih pametnih električnih četkica ima mogućnost bluetooth veze što omogućava povezanost sa mobilnim aplikacijama. Postoje razne opcije upravo tih aplikacija koje vas mogu podsećati kada je vreme za zamenu glave četkice, kada treba smanjiti pritisak tokom četkanja zuba, na koja područja treba posebno staviti fokus i bezbroj motivacionih poruka za održavanje oralne higijene.

Električne četkice su posebno interesantne i ujedno vrlo korisne kada je u pitanju mlađa populacija. Upravo njihov raznoliki dizajn i zabavne dentalne edukacije koje idu u kompletu sa samom četkicom pomažu deci i ujedno ih motivišu da od najranijih dana krenu sa pravilnom higijenom.

Tračice za izbeljivanje zuba

Osim električnih četkica, za negu zuba na tržištu su i tračice i slični proizvodi za beljenje zuba. Deluje sve lako, pa mnogi pomisle da je to brz put do bisernog osmeha. Danas na tržištu postoji bezbroj sredstava za beljenje zuba, uključujući razne tračice ili pak olovke za izbeljivanje. Upravo ti i mnogi drugi drogerijski proizvodi, uključujući i sodu bikarbonu, nisu preporuka nas stomatologa.

Upotreba aktivnog uglja takođe nije preporuka. Nakon dužeg korišćenja postoji opasnost od stvaranje pukotina u gleđi, što je idealna podoga za nastanak zubnog karijesa ili zubnog kamenca. Posebno bitno, a što mnogi pacijenti ne znaju, jeste to da aktivni ugalj ne smeju da koriste ljudi koji boluju od astme, trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću, minimum šest meseci.

Česta upotreba aktivnog uglja može umanjiti i dejstvo lekova koji se unose, bilo da je reč o analgeticima ili lekovima redovne terapije.

Šta je onda najbolje činiti ako bismo bele zube?

Najbolja preporuka je da izbeljivanje bude pod kontrolom stomatologa u ordinaciji. To je takozvano ordinacijsko izbeljivanje zuba pomoću lasera. Siguran metod beljenja zuba jeste i takozvano kućno beljenje, koje započinje upravo u ordinaciji tako što doktor uzima otisak obe vilice i izrađuje se odgovarajući kalup.

Pacijent u ordinaciji preuzima izrađen gumeni kalup i od stomatologa dobija detaljno objašnjenje o upotrebi. Ova metoda je vrlo jednostavna, bezbedna i ne oštećuje zubnu gleđ, a posebno je pogodno to što se gumeni kalup nosi tokom spavanja. Naime, nakon pranja zuba gel se stavlja u gumeni kalup u svaki zub ponaosob i postavlja na vilicu. U proseku ovakvo izbeljivanje traje od sedam do 10 dana, par sati noću tokom spavanja.

Idealna pasta za zube

U svemu se često postavlja pitanje i koja je najbolja pasta za pranje zuba. Kako da izaberemo pravu – da li je najskuplja i najbolja? Treba li se možda voditi određenim sastojcima u pasti?

Univerzalan odgovor jeste da birate one koje vam odgovaraju i da idealna pasta ne postoji. Ne postoji klasično uputstvo koje deli paste na dobre i na loše. Pasta je pomoćno sredstvo za pranje zuba, koje sadrži flouride. A uz pravilan odabir četkice, kao glavnog sredstva i uz pravilnu tehniku pranja zuba, osigurava se prevencija karijesa, zubnog kamenca i uklanjanje zubnog plaka.

Piše: Dr. ĐURĐA PETROVIĆ, stomatolog, DokTok lekar

 

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

More bez granica: Krstarenja koja oduzimaju dah

Mora, okeani i nepregledni plavi horizonti koji krase našu planetu su kao stvoreni za jedinstvena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.