utorak , 9 avgusta 2022

Stručno vođenje kroz izložbu „Metamorfoze“

U četvrtak 16. juna u 13 sati, u Salonu 77 u Tvrđavi biće održano stručno vođenje kroz izložbu „Metamorfoze“ Dragoslava Кrnajskog. Uz učešće umetnika, kroz izložbu će voditi Ivona Fregl, istoričar umetnosti.

Izložbu „Metamorfoze“ umetnik Dragoslav Кrnajski koncipirao je za salu i plato Salona 77 u niškoj tvrđavi. Pored određenog broja dela iz različitih perioda rada ovog referentnog umetnika, ovom postavkom dominira naslovna instalacija, koja referiše na istorijat zdanja galerije.

Кako navodi istoričarka umetnosti Ivona Fregl:

„Interesantno je da je umetnik predvideo da i sama postavka izložbe doživi metamorfozu, tako što će centralni rad na polovini trajanja izložbe biti zamenjen novim radom.“. To će biti izložbena premijera skulpture „Limb“ Dragoslava Кrnajskog, koja je od nedavno deo Zbirke savremene skulpture u koleksiji Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Tokom stručnog vođenja Ivone Fregl, koje je zakazano za četvrtak u 13 sati, publika će biti u prilici da istovremeno vidi oba vredana eksponata. Кako iz niške Galerije najavljuju, svi oni koji to budu želeli moći će prisustvuju i neposrednoj manipulaciji delima.

Dragoslav Кrnajski (Pula, 1953) je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (1982), gde je završio i Postdiplomske studije (1984). Izlaže od 1980. godine. Dobitnik je nagrade za skulpturu Bijenala mladih u Rijeci (1987), Oktobarskog salona u Beogradu (1990) i Trijenala skulpture u Pančevu (1996). Negova dela su deo kolekcija Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu,

Savremene galerije u Zrenjaninu, Galerije savremene umetnosti u Rijeci, Muzeja rudarstava i metalurgije u Boru, Narodnog muzeja u Кikindi, Narodnog muzeja u Vranju i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Takođe, radovi umetnika izvedeni su na simpozijumima u Aranđelovcu, Кikindi, Boru, Majdanpeku i Apatinu.

Jedan je od osnivača umetničke grupe Led Art. U periodu 1994-1996. bio je deo tima koji je osnovao i vodio Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Bio je predsednik ULUS-a od 1998. do 2002. godine. Osnivač je udruženja građana za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti ART-ZUM.

Živi i radi u Beogradu.

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.