Sajam grnčarstva i folklora u Nišu

Folklorna i pevačka društva iz Bugarske i Srbije, uz predstavljanje grnčarskih proizvoda i različitih rukotvorina na štandovima, čine program dvodnevnog Sajma folklora i grnčarstva koji se održava u Nišu.

Centralni deo programa koji organizuje Deli prostor zakazan je za subotu, 18. jun od 18 do 20 sati, u centru Nišu, na amfiteatru na keju pored Nišave.

Ovom prilikom će se na javnom događaju, koji je otvoren za sve zainteresovane posetioce, publici predstaviti nekoliko folklornih društava iz Srbije i Bugarske, a sve to će pratiti i prigodan muzički program. Na štandovima će biti predstavljeni radovi polaznika radionica grnčarstva, kao i druge rukotvorine zanatlija iz Niša i partnera iz Bugarske.

Sve ovo deo je programa prekogranične saradnje dve zemlje, sa ciljem negovanje kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu.

Pozivamo sve građane da se u subotu pridruže događaju, uživaju u tradicionalnim narodnim igrama, saznaju i vide kako se od gline može napraviti pravo malo umetničko delo. Deo izložbe biće prodajnog karaktera, a novac preusmeren u donatorske, humanitarne svrhe.

O PROJEKTU:

Deli prostor sa udruženjem „Omladinski pokret za budućnost“ iz Montane u Bugarskoj, realizuje projekat „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji se realizuje u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizuje se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara.

Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

Krajnji cilj je novi turistički proizvod u prekograničnoj oblasti Bugarska – Srbija zasnovan na tradicionalnim grnčarskim zanatima i folkloru kroz rad grnčarskih studija, obuke iz tradicionalnog grnčarstva i folklora i Sajam grnčarstva i folklora na otvorenom koji je otvoren za javnost i biće dodatno predstavljen kroz odgovarajući dokumentarni film koji će biti snimljen tokom relizacije projektnih aktivnosti.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.