nedelja , 4 decembra 2022
Foto: Dok Tok

Kako olakšati sebi kada se osećamo loše

Često se nađemo u situaciji da nas obuzme neprijatan osećaj emocionalne praznine, koji utiče na to da se osećamo bezvoljno, nezadovoljno, tužno, uplašeno, neshvaćeno. Bilo da su problemi realni ili ne, imamo doživljaj da nas niko neće razumeti, da će nas čak optužiti ili osuditi ako se otvorimo. Stoga, ne delimo sa drugima naše tegobe i zatvaramo se.

Život je uglavnom proces adaptacije na prilike u kojima živimo. Tajna zdravlja i sreće leži u uspešnom prilagodjavanju svakodnevnim životnim okolnostima. Na putu naših želja, ciljeva i planova nalaze se različite prepreke koje nam otežavaju. Te prepreke, ako doživimo kao nepremostive i ako taj doživljaj potraje duže vreme, mogu uticati na celokupno naše funkcionisanje i umanjiti nam kvalitet života.
Neizražavanjem osećanja pojačavamo njihov intenzitet i efekat, nalazimo se u začaranom krugu teškoća. Našom procenom i stavom da je problem nerešiv utičemo na razvoj osećanja napetosti, teskobe, nelagode i straha što izaziva niz fizioloških reakcija. Na taj način samo pojačavamo osnovni problem i zatvaramo sebi mogućnosti.

To je na neki način poziv u pomoć, osoba ima problem, ali ne zna kako da ga savlada. U tim situacijama potrebno je ohrabriti se za razgovor sa nekom osobom od poverenja. Potrebno nam je slobodno izražavanje osećanja, prijateljski stav slušaoca koji nas neće procenjivati i osuđivati već nastojati da nas razume. Često nas muče negativna osećanja, poput neefikasnosti, osećanja krivice, agresivnosti, strepnje itd.
Recite šta vas muči i zašto, kako biste opisali taj problem.

Koju tačno emociju osećate i kako se ona ispoljava u vama. Da li je osećate u grudima, stomaku? Šta je to što vas najviše frustrira? Šta najteže podnosite? Koje situacije izbegavate da ne biste došli u mogućnost da vam se desi ono što teško podnosite? Prisetite se nekih stvari koje vas jako frustriraju i koje teško podnosite, oko kojih se razbesnite, i pokušajte da definišete šta je tako frustrirajuće u njima, zašto je to tako teško podneti?

Prihvatite svoja osećanja, ona su deo nas i zato ih treba prigrliti. Kada kažemo i detaljno opišemo šta nas muči, ne opirite se tome. Ne treba žaliti nad sudbinom ili osećati kako je život nepravedan, već jednostavno prihvatiti da se osećate loše. Na taj način smanjujemo tendenciju da osećanja projektujemo na druge ili da se branimo od njih, što bi rezultiralo opsesivnim mislima. Jer što se više branimo od nečega, to nas više napada. Tako upoznajemo i prihvatamo sebe bez kritike.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti dr Natašu Jovanović ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: Milica Mikić Grčkarac, psiholog

Takođe pročitajte

Roditelji pitaju – Sve o bolestima zavisnosti kod adolescenata

Kako se novembar mesec obeležava kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti, organizovan je još jedan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.