Foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-black-disposable-lighter-6014326/

Uvod u tajni svet tarota

Jedna od usluga koje nude astorolozi je gledanje u tarot karte. One se sastoje od karata od kojih svaka ima odeđenu ilustraciju i značenje, čijim tumačenjem tarot majstor dobija uvid u trenutno ili buduće stanje osobe, njene karakteristike kao i situacije i događaje vezane za nju.

Tarot savetnik može da pomogne davanjem smernica, kako pri donošenju svakodnevnih odluka tako i u bitnim životnim situacijama. On će vas usmeriti na put koji je najbolji za vas.

Sa obzirom da danas možemo pronaći tarot tumače na svakom koraku, jako je bitno da izaberemo onog proverenog, koji ima iskustvo i umeće u tumačenju karata, da bi gledanje u karte bilo tačno i uspešno.

Ukoliko želite da saznate više o tarot kartama, kada su nastale, koje vrste tarota postoje i na kom principu rade nastavite sa čitanjem ovog testa.

Šta su tarot karte?

Tarot je veština predviđanja uz pomoć karata i ona ima ulogu vodiča. Događaji koje nam karte pokazuju ne moraju biti sudbinski, pa je na samoj osobi da odluči kakve akcije želi da preduzme nakon čitanja. Tarot tumač nam samo daje smernice i samopouzdanje da donesemo određene odluke.

Tarot špil sadrži 78 karata i sastoji se iz velikih i malih arkana.

Značenje svake karte zavisi od ostalih karata koje je okružuju. Dok neke označavaju materijalne stvari, druge su okrenutije ka emocijama. Svaka od karata iz špila, pa čak i sama karta Đavola može imati pozitivno ili negativno značenje,a to zavisi od položaja karte, da li je okrenuta ili uspravna.

Ima 22 velika arkana i oni pokazuju životni put osobe, kao i ono što je najvažnije za njen život. One su predstavljene značenjima, imenima i brojevima. Zapisane su rimskim brojevima od 0 do 21, a neke od najpoznazijih karata su Luda, Mag, Kraljica, Kralj Pustinjak, Đavo i ostale.
Malih arkana ima 56 i one pokazuju svakodnevne životne situacije i dešavanja. Iako se tarot čitanje može raditi samo sa velikim arkanima, čitanje i sa malim arkanima je potpunije i jasnije. Mali arkani dopunjuju tumačenja velikih, daju određene detalje i opisuju pozadinu pitanja.
Dok se karte velike arkane odnose na osobu koja postavlja pitanje, karte male arkane oslikavaju druge ljude koje su prisutne u životu osobe ili će tek ući u njega.

Što je preciznije postavljeno pitanje, precizniji odgovor ćemo dobiti.

Koje vrste špilova postoje u tarotu?

Postoji veliki broj različitih tarot špilova, a osnovni stilovi su egipatski, francuski i ciganski. U nastavku teksta za vas smo izdvojili osnovne kategorije špilova.

Okultni tarot – pripada mu većina špilova

Ovoj kategoriji pripada najveći broj tarot špilova, a najčuveniji i najpoznatiji među njima su Tarot Zlatne zore, Kroulijev tarot i Etelin tarot koji je egipatsko-ciganski tarot objavljen u 18. veku.

Klasični tarot – najstariji tarot na svetu

Najznačajniji i najstariji špil karata koji je sačuvaj je poreklom iz Firence. Autor ovog špila kao i njegovo vreme nastanka su i dalje nepoznanica. Na kartama ovog špila prikazani su znaci zodijaka i osnovni elementi kao što su voda, vatra i vazduh.

Ostali poznati klasični taroti su Mantijev tarot i stari sicilijanski tarot.

Privatni tarot – špil izrađen za pojedince

Špil ovog tarota se sastoji od karata koje su personalizovane za pojedinca ili određenu grupu ljudi. Prvi privatni špil nastao je u 15. veku, kada ga je italijanski slikar Bonifacio Bembo naslikao za jednu italijansku porodicu.

Vreme i mesto nastanka tarota – večita misterija

Iako tačno vreme i mesto nastanka tarota i dalje nije poznato, njegov nastanak se najčešće vezuje za područje Mesopotamije.

Dok neki tvrde da potiču iz Egipta, drugi smatraju da su povezani sa hebrejskim Torom zbog slike na jednog od karata na kojoj žena drži ovu knjigu. Baš zbog toga smatra se da su tarot karte dobile naziv po hebrejskoj knjizi zakona Toro, koju je prema drevnim predanjima Bog objavio Mojsiju.

Prvi očuvani tarot špilovi potiču iz 15. veka i korišćeni su za igranje društvenih igara. Za predviđanje sudbine u Evropi se koriste tek od 18 veka, a korišćeni su na način koji je bio mnogo jednostavniji od današnjeg tarota.

Predviđanje budućnosti tarotom su se najčešće koristile kraljevske porodice kao vodič za brojne bitke i ratove koji su se vodili tokom istorije.
Tarot je često povezivan sa crnom magijom, vešticama pa čak i ciganskim verovanjima. Okružuje ga veliki broj mitova. Veruje se da su karte egipatskih faraona, koje su rađene po uzoru na crteže iz pećina, i da ih odvode u sledeći život.

Iako mnogo ljudi gleda u karte, samo mali broj njih ume da ih protumači adekvatno. Najuspešniji tarot tumači moraju da imaju izraženu intuiciju, da bi osetili koji od brojnih načina na koji se tumači svaka karta je tačno za vas.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom otvorili vrata ka mističnom i magičnom svetu drevnog načina predviđanja budućnosti.

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.