Foto: DokTok

Kako izgraditi samopouzdanje?

Pošto zadovoljimo svoje potrebe vezane za preživljavanje, ostvarimo bazično osećanje sigurnosti i osećamo da smo voljeni, svoje odluke u životu povezujemo sa samopoštovanjem.

Nažalost, većina ljudi nema ni najbleđu predstavu o tome šta je samopoštovanje, jer su celog života jurili za tuđom verzijom istog – to jest za spoljašnjim izvorima samopoštovanja.

Za mnoge, samopoštovanje ili svest o sopstvenoj vrednosti, često se sagledavaja kao funkcija onoga što neko postigne, nagomila ili izvuče od sveta u formi materijalnih dobara, titula, trofeja ili priznanja. Potreba za spoljašnjim izvorima samopoštovanja može da uvede čoveka u zavisnost. Kod tinejdžera ta potreba za poštovanjem od strane vršnjaka može da dovede do raznih oblika delikventnog ponašanja.

Ako niste «načisto» sa sobom, oni spolja mogu da dopru do vas i ugroze vaše samopoštovanje. Dejstvo sveta na vidljivu sumnju u sopstvenu vrednost je kao stavljanje soli na otvorenu ranu. Ako ne volite sebe, ne verujete u sebe i ne prihvatate sebe, pokušaćete da nađete nekoga ko će to da radi umesto vas. Očajničko traganje za tim poštovanjem od strane nekog drugog, mimo vas samih, može da ima ogroman uticaj na izbore koje pravite.

Samopouzdanje se zasniva na realnoj i pozitivnoj slici o sebi. Realistično sagledavanje sebe podrazumeva da smo svesni svojih mana i vrlina, realno sagledavam pozitivne i negativne aspekte sebe. Sledeća faza je prihvatanje svojih mana i slabosti, svesni nedostatka zapitamo se “šta mogu sa tim”. Osim toga, tu sui saveti koji nam pomažu da izgradimo svoje samopouzdanje:

Ohrabri sebe

Ako se prisetimo situacije kada smo bili sigurni u sebe, to nam može dati snage za neke nove izazove. Kada prilazimo grupi prijatelja sa kojima želimo da podelimo nešto interesantno, obično smo nasmejani imamo pravilno držanje tela ili čak poskakujemo dok hodamo. Takva pozitivna energija će se preneti na naše prijatelje koje će zanimati šta imamo da kažemo i pre nego što progovorimo. Iskoristi taj osećaj ushićenosti ponovo u situaciji kada znaš da ćeš biti nervozan. Tako možeš početi da menjaš svoje raspoloženje i preneseš pozitivnu energiju drugima.

Stav samopouzdanja

Telo često šalje poruku o našem samopouzdanju. Kada nam samopouzdanje nedostaje, zauzimamo ZATVOREN STAV – pogrbljeni smo ili gledamo u pod. Kada smo sigurni u sebe, obično koračamo ili sedimo pravo, gledamo ljude u oči i naše telo pokazuje OTVOREN STAV sa raširenim rukama i ispravljenim ramenima. To se naziva govor tela. Način na koji stojiš ili sediš odražava kako se osećaš, ali stav tela takođe može povratno da utiče na tvoja osećanja. Promenom stava možeš da povećaš svoje samopouzdanje.

Izaberi pozu u kojoj se najbolje osećaš. Zauzmi tu pozu pre nego što uradiš nešto novo, kada si zbog nečega nervozan ili kada ti je poljuljano samopouzdanje. Usavršavanjem govora tela- kroz stav, pokret, reči- čini da se osećate samopouzdanije, snažnije i generalno pozitivnije.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju psihologa ili lekara, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Tu možete potražiti Milicu Mikić Grčkarac ili njene kolege i rešiti nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

Piše: Milica Mikić Grčkarac, psiholog

Takođe pročitajte

Trag fondacija objavila treći konkurs za organizacije u okviru programa „Pokret Polet“

Trag fondacija, u okviru trogodišnjeg programa „Pokret Polet“, objavila je treći konkurs za podršku javnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.