petak , 16 aprila 2021

Produženi vikend u Bolonji i Firenci – Zašto da ne?

Ne znam za vas, ali ja bih se samo, što kažemo u Nišu, landrala negde. Ove nove avionske linije su mi savršeno došle za tako nešto. Pristupačne su karte, pa tako npr. Do Bolonje možete otići za 6.000 dinara. To je i bila naša destinacija za produženi vikend, a plan je bio da osim Bolonje odemo do još nekog grada u blizini. Rešili smo da to bude Firenca. Nego, idemo redom..

Bolonja je glavni grad regije Emilija Romanja. Nešto je veća od Niša i ima onaj pravi italijanski duh i šmek. Zovu je još i citta rossa, zbog fasada u nijansama crvene i narandžeste boje. Uske ulice, kaldrma i ove specifične fasade odvešće vas u neku drugu Italiju, u neko prošlo, romantično vreme. Sam izgled grada je specifičan i po lukovima od kojih su mnogi predivno oslikani po plafonu, a ukupna dužina ovih svodova kroz grad je 40km. Šta obići ako rešite da par dana provedete ovde?

Biblioteca comunale dell’Archiginnasio.

Nalazi se u zgradi gde je nekada bio Univerzitet, na glavnom bolonjskom trgu Piazza Maggiore. Veoma bogata biblioteka, sa mnogim retkim knjigama i fantastičnom arhitekturom.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon biblioteke, prošetajte trgom Maggiore, osvežite se uz Aperol i nastavite dalje ka Finestreli. Šta je to? Prozor u fasadi zgrade kroz koji možete videti jedan od preostalih bolonjskih kanala. Da, da, Bolonja je nekada imala kanale slične onima u Veneciji. Služili su prvenstveno za transport robe, a sa pojavom automobila sve više su prekrivani ulicama, pa se sada iz ovog dela grada mogu videti preostala dva. Koliko sam mogla da primetim, Italijani nisu baš oduševljeni Finestrelom, ali meni se sviđa jer gledajući kroz taj prozor kao da ste zavirili u staru Bolonju, nekako vas izmesti iz sadašnjeg trenutka u neka zaboravljena vremena. Ili je to samo do mene, pošto volim da puštam filmove i zamišljam šta li je nekad bilo… U svakom slučaju, nemojte propustiti da vidite.

Kada ste već u ovom delu grada, prošetajte kvartom koji zovu jevrejski geto i ručajte u nekom od restorančića koji nije krcat turistima. Za ručak odaberite lazanju čije se kore u Bolonji prave sa spanaćem pa su zelene, tagliatele al ragu (ragu je inače sos koji mi zovemo Bolonjeze) ili pappardelle- pljosnatu široku testeninu koja je specifična za Toskanu.

Ako posle obilnog obroka imate snage, nastavite šetnju ka tornjevima koji su simbol Bolonje. Nekada su ovi tornjevi služili kao odbrana grada, ali i kao pokazivanje moći i bogatstva porodica koje su ih podizale. Ne znam tačno koliko ih je bilo, rećiću samo mnogo, a danas ih je ostalo 2. Veći je Asinelli, manji Garisenda i nose naziv po istoimenim porodicama. Više su krivi nego poznatiji krivi toranj u Pizi. Na toranj Asinelli se možete popeti, karta je 6e. Ukoliko to želite, morate svoje mesto rezervisati ranije jer je broj poseta tornju tokom dana ograničen.

Ukoliko ste klaustrofobični kao ja ili zakasnite za turu na toranj Asinelli, divan panoramski pogled na Bolonju možete imati i sa katedrale San Pietro. Karta je 3e, a gore se penjete liftom. To gde ćete se popeti su kao skele koje rekonstruišu katedralu, ali je pogled odozgo divan.

Šta još raditi u Bolonji? Lutati ulicama, sretati se sa lokalcima, kupovati na pijaci i u marketima. Ima toliko lepih sporednih ulica sa barovima i prosciuteriama (nešto kao naša mesara) gde preporučujem da probate nešto od lokalnih sireva, vina i mesa.

Jedan dan smo izdvojili za posetu Firenci, a do tamo smo išli vozom. Cena je oko 10e u pravcu, a železnički saobraćaj je jako lepo organizovan u Italiji. Nakon sat i trideset minuta i jednog presedanja, stižemo iz Bolonje u Firencu. Grad je savršen! Da, imaćete problem sa gužvama ukoliko želite da posećujete muzeje ili da hodate glavnim trgom a da se ne sudarite sa nekim ali ona lepota koja oduzima dah vredi svega.

Šta smo od tipično turističkih stvari radili?

Popeli se na toranj u sklopu katedrale Santa Maria del Fiore. Cena je 18e, pogled je veličanstven! Ukoliko želite da se popnete na kupolu katedrale, morate rezervisati svoje mesto ranije. Videli smo Mikelanđelovog Davida, i naravno prošetali preko i oko ponte vecchio. Ostatak vremena smo šetali gradom i upijali njegovu energiju. Pili kafe, aperole, jeli sladoled i uživali u savršenom danu.

Ukoliko i vi tražite odgovarajuću destinaciju za beg iz Niša na par dana, toplo preporučujem Bolonju i okolinu.

Piše: Jelena Đorđević

Foto: Jelena Đorđević

Takođe pročitajte

„San letnje noći“ u Oficirskom domu

Od utorka pa sve do 7. maja u Oficirskom domu otvorena je za posetioce ambijentalna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.