sreda , 6 jula 2022
Ilustracija Foto: https://www.pexels.com/photo/person-in-black-long-sleeve-shirt-holding-black-metal-bar-near-black-tire-3807450/

Šta sve treba da znate pre nego što pođete na put automobilom?

Pre svakog putovanja, a naročito onih na duže relacije, trebalo bi da pripremimo vozilo kako bismo prevenirali potencijalne kvarove i izbegli poteškoće na putu.

Nije važno da li idemo na odmor, da obiđemo rođake ili putujemo zbog posla, svako putovanje može da se pretvori u noćnu moru – ako se za njega ne pripremimo kako treba.

Daleko je lakše ‘’sprečiti, a ne lečiti’’, zato ne dozvolite da se sitni propusti u pripremi pretvore u problem na putu. U nastavku teksta vam dajemo šest saveta koji mogu poslužiti kao odličan podsetnik pred svako putovanje.

Vladajte situacijom u slučaju kvara – budite pripremljeni

Teške situacije, nalik većem kvaru auta na putu, ili saobraćajne nesreće, uvek ćetelakše podneti ako ste pre svega psihički pripremljeni. Uvek imajte u vidu da se može dogoditi nešto nepredviđeno i budite spremni na rešavanje problema, a paniku ostavite u prošlosti.

Budite spremni za hitne slučajeve. Tu će vam komplet prve pomoći biti koristan, kao i broj telefona neke pouzdane šlep službe koja će vam ukazati pomoć na putu odmah po pozivu.

Naravno, upozoravajući trougao, reflektujući prsluk, dizalica, rezervni točak, kablovi za startovanje motora i sva ostala oprema su i te kako poželjni (neki od njih i propisima obavezni) i mogu vam spasiti život.

Pre svakog putovanja proverite pritisak u gumama

Optimalan pritisak u gumama je od esencijalnog značaja za kočenje, pravilno upravljanje i prijanjanje uz podlogu. Dovoljno je da samo jedna guma bude manje ili više napumpana pa da to ima ozbiljan negativni uticaj na vožnju.

Mnogi savremeni automobili imaju sistem za nadzor pritiska u gumama, koji vas upozorava ukoliko pritisak nije optimalan. Ako vaš automobil nema ovaj sistem, pritisak možete proveriti i korigovati na pumpi, kada budete točili gorivo pred polazak.

Brisači i voda za ispiranje stakla su važni za sva godišnja doba

Vožnja sa prljavom ili umazanom šoferšajbnom je podjednako frustirajuća i opasna. Ako nam brisači i sistem za ispiranje stakla ne funkcionišu dobro verovatno ćemo imati poteškoća, bez obzira na godišnje doba, jer insekti, polen i ptice mogu uprljati staklo gore od snega i blata.

Ilustracija
Foto: https://www.pexels.com/photo/man-fixing-vehicle-engine-2244746/

Uvek je dobro proveriti da li su brisači istrošeni i zameniti ih po potrebi. Takođe, proverite da li ima dovljno vode za brisače, pa i to dopunite pre putovanja.

Ono što je retkost, ali ipak treba imati u vidu, su sitne pukotine na šoferšajbni. Ukoliko postoje, bolje ih popravite dok su male, jer mogu prerasti u problem.

Proverite ulje – brzo i jednostavno

Ulje je apsolutno neophodno za nesmetan rad motora. Ako automobil ostane bez ulja to može napraviti skupu štetu, a što je još gore – ostaviti vas na cedilu.

Svaki automobil ima šipkicu za merenje ulja, pomoću koje lako možete proveriti da li ga ima dovoljno. Međutim, mnogi automobili prikazuju nivo ulja na kontrolnoj tabli. Bilo bi dobro da proverite da li je to slučaj i sa vašim automobilom, ali ako niste sigurni, jednostavno otvorite haubu i pogledajte nivo ulja na šipkici za merenje.

Svetla – jedan od najbitnijih faktora bezbednosti

Potpuno funkcionalna svetla su jedan od najbitnijih uslova za bezbednu vožnju. Opšte je poznato da svetla ne služe samo nama da bolje vidimo, već i drugim učesnicima u saobraćaju da nas lakše opaze.

Farovi, žmigavci i kočiona svetla bi trebalo besprekorno da rade, jer ako oni nisu potpuno funkcionalna, pri nezgodi vam neće pomoći ni branik, ni airbag.

Za proveru će vam biti potreban neko ko će biti spolja, ko će opažati promene dok vi palite i gasite svetla. Ako imate dva mobilna telefona, možete ih i povezati putem video poziva pa jedan postaviti spolja, sa kamerom uperenom u automobil, a na ekranu drugog, posmatrati šta se dešava kada palite i gasite svetla.

Neispravne sijalice ćete verovatno moći i sami da zamenite, ali ako i ne uspete, to vas neće mnogo koštati kod automehaničara.

Rashladna tečnost za motor je takođe neophodna

Hladnjak održava motor vašeg automobila ‘’zdravim’’, tako što reguliše njegovu temperaturu sistemom cevi kroz koje protiče rashladna tečnost. Mnogi noviji automobili imaju zatvoreni sistem hlađenja, koji nije potrebno dopunjavati.

Ilustracija
Foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-a-man-fueling-up-his-car-2535701/

Međutim, kod starijih automobila ćete verovatno morati sami da proverite nivo tečnosti i dopunite je ako je potrebno. Nivo možete videti u rezervoaru hladnjaka u haubi, gde je označen minimalni nivo rashladne tečnosti, pa u skladu sa njim je treba i dosipati.

Šta je još važno obaviti pred put?

Kao što smo već napomenuli – ne paničite. Ako se automobil pokvari na putu i zaustavi, ostanite staloženi i potražite nečiju pomoć.
Pored navedenih mera koje možemo preduzeti kako bismo prevenirali kvarove na putu, treba svakako obezbediti dovoljno goriva, što se podrazumeva, ali ponekad se i zaboravi.

Obavezno obavljajte redovan servis vašeg automobila, jer samo je ispravno vozilo bezbedno vozilo. To će vam osigurati putovanje i dobro stanje automobila na duže staze.

Menjajte automobilske gume redovno i obratite pažnju na potrošenost šare na gumi. Nije preporučljivo štedeti na stvarima koje su od suštinskog značaja za bezbednost pri vožnji, jer se nikako ne isplati.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da će vam ovi saveti služiti kao podsetnik pred sledeće putovanje.

Srećan put!

Takođe pročitajte

Solarna elektrana za Crpnu stanicu Boljare

Opštini Vlasotince su odobrena sredstva u iznosu od 23,6 miliona dinara od Uprave za finasiranje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.