Muče vas neprijatna osećanja? Evo kako se sa njima izboriti

Tehnike relaksacije mogu biti od velike pomoći u situacijama kada nas obuzmu neprijatna osećanja. Direktno utiču na fiziološke procese u organizmu koji su u vezi sa stresom (npr. opušta mišićni tenziju).

Ukoliko i sami imate nedoumice na ovu temu, psiholozi, psihoterapeuti i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, registujte se i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Relaksacija započinje zauzimanjem udobnog položaja tela koji dopušta postepeno opuštanje svih njegovih delova. Opuštanje prati kontrola disanja, lagani udah kroz nos, zadražavanje vazduha, a potom duži izdah kroz usta. Ponavljajte nekoliko minuta, sve dok ne osetite olakšanje.

Kada ublažimo početna neprijatna osećanja, damo im prostora, ona neće biti toliko intenzivna kao na početku. Registovali smo ih, tu su i idemo dalje. Sada nam ostaje prostor da se posvetimo i drugim senzacijama. Obratite pažnju na pozitivne emocije, pozitivnu stranu problema, šta je to što je dobro u svemu ovome. Otkrivamo težnje za odgovornije ponašanje, inicijativu i sposobnosti. Realistično sagledavamo situaciju i postižemo spontane uvide.

Postižemo uviđanje zahvaljujući sagledavanju neprijatnih osećanja, kao i pozitivnih, sagledavamo sebe, pojedine aspekte svog iskustva kao celinu u novom svetlu (a ne kao na početku vidimo samo deo nečega). Uviđanjem postajemo sposobni da shvatimo svoj udeo u postojećem nesporazumu, problemu, uočavamo protivrečne težnje u sebi, manje smo skloni da okrivljujemo druge.

Postizanjem uvida u vezi vlastitih protivrečnosti postavlja se pitanje daljeg ponašanja u vezi sa tim. Osoba sebe sagledava jasnije, ali može biti u nedoumici šta dalje raditi. Potrebno je razmotriti mogućnosti, osvetljavanje mogućih izbora. Upoznajemo svoja osećanja u vezi sa različitim opcijama i osetiti koja za nas ima najveću vrednost.

Kao rezultat svojih mogućnosti, javlja se inicijativa. Preuzimaju se akcije koje su pre izgledale neizvodljivo. Preuzimanjem inicijative stiču se novi uvidi, ona upotpunjuje samorazumevanje i ohrabruje nas da potpunije sagledamo vlastite postupke. Kada radimo nešto konkretno, povećavamo veru u sebe, pouzdamo se u svoje snage (samopouzdanje).

Piše: Milica Mikić Grčkarac, master psiholog i psihoterapeut

Izvor: Dok Tok portal

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.