utorak , 28 septembra 2021
Automobil

Šta raditi ako se automobil pokvari na putu

Iznenadni kvar se može desiti na svakom vozilu. Svi iskusni vozači kroz to prođu u nekom trenutku svoje vozačke karijere, te je važno znati da može svakome da se desi. Ukoliko do kvara na automobilu dođe dok ste na putu, postoje pravila koja vam mogu pomoći kako biste osigurali najbolju bezbednost u saobraćaju – kako za sebe, tako za ostale vozače.

Nađite sklonište

Ako automobil počne da proizvodi čudne zvuke ili da vibrira dok vozite, smatrajte to prvim znakom upozorenja. Odmah se zaustavite i pomerite sa strane.

Ako ne možete da pronađete zaklon ili ako postoji verovatnoća da druga vozila udare vaše, pozovite policiju i hitnu službu.

Uključite sve pokazivače pravca

Čim budete mogli, uključite sve pokazivače pravca kao znak upozorenja drugim vozačima da nešto nije u redu. Time ćete im dati do znanja da uspore i pripaze dok vas obilaze.

Obezbedite vidljivost vozila

Da biste izbegli udar drugih vozila i pravljenje još veće štete, morate biti vidljivi. U slučaju magle ili loše osvetljenosti (u sumrak ili noću), uključite svetla za maglu. Na putevima sa manjim intenzitetom saobraćaja, iza vozila postavite crveni sigurnosni trougao na najmanje 50 metara od vozila van naseljenog mesta, a u naselju na 10 metara.

Obucite svetloodbojni prsluk

Čim izađete iz automobila, obucite svetloodbojni prsluk. Osim što ćete biti vidljiviji, drugima ćete takođe dati do znanja da vam je potrebna pomoć.

Izađite iz vozila sa strane putnika

Da biste se zaštitili od saobraćaja iz istog smera, iz vozila izađite na suvozačeva vrata.

Pronađite bezbedno mesto za putnika

Ako u vozilu imate saputnike, odvedite ih na bezbedno mesto što dalje od vozila.

Ljubimce ostavite u vozilu

Ako sa vama putuju i ljubimci i ako su uslovi pogodni, bezbednije je ostaviti ih u vozilu sa poluotvorenim prozorom. Ako pri ruci imate vode, obavezno im je dajte i redovno proveravajte kako su.

Utvrdite lokaciju

Ako ne znate gde se tačno nalazite, potražite najbliže putokaze, benzinske stanice ili prodavnice. Ako imate domet i pristup internetu, u aplikaciji Google Maps ili HERE WeGo možete da utvrdite tačnu lokaciju i podelite je sa drugima.

Pozovite pomoć

Kada ste utvrdili da pratite sve bezbednosne preporuke, možete da pozovete osiguravajuću kuću. Ako nemate signala ili vam je baterija na telefonu prazna, potražite telefon za hitne slučajeve pored puta i pozovite hitnu službu

 

Izvor: Blogenerali

Takođe pročitajte

Jubilarni 50.Pedijatrijski dani u Nišu

Pedijatrijski dani Srbije održaće se  od 30. septembra do 2. oktobra u Nišu,usvečanoj sali Medicinskog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.