Pet saveta kako da vaša deca jedu sve

Imate dete koje je izbirljivo kad je reč o hrani? Čak i ako imate sreće pa vam dete voli piree od povrća, spanaća i paradajza, kao roditelj znam da dečja sklonost ka zdravim namirnicima može da bude veoma promenljiva. Ali mogu da vam kažem sledeće: budite uporni i nastavite da servirate te zdrave namirnice.

Istraživanja pokazuju da je potrebno između 10 i 15 pokušaja pre nego što dete počne zaista da jede i voli neku novu namirnicu. Na to može da utiče i način na koji servirate zdrave namirnice. Jedna nedavna studija je pokazala da deca školskog uzrasta (7-10 godina starosti) jedu više šargarepe kad je servirana cela, nego kad je iseckana na kockice. Jedan od mogućih razloga za to je da kad deca počnu da jedu celu šargarepu, verovatno će je i pojesti do kraja, a time je i uneti u većoj količini. Nema više seckanja povrća za užinu u školi? Ovo može da bude sjajna vest za sve prezauzete roditelje.

Zato ne odustajte od podsticanja zdravih navika u ishrani kod svoje dece. Evo još pet trikova koje možete da primenite.

1. Budite uzoran model
Brojna istraživanja pokazuju da deca često slede navike u ishrani svojih roditelja. Ako jedete mnogo povrća, voća, žitarica od celog zrna i malomasnih mlečnih proizvoda, velike su šanse da to isto rade i vaša deca. Srećom, moj muž i ja volimo zdrave namirnice. Ako to za vas ne važi, ne brinite: kao odrasla osoba, apsolutno možete da naviknete svoje receptore za ukus na zdravu hranu.

2. Primenjujte pozitivan stav
Većina stručnjaka kaže da kod hrane ne sme da bude nikakvog podmićivanja, jer to može da dovede do negativnih asocijacija na hranu. Razumem to: kada kažete detetu da ne može da ustane od stola da bi se igralo (zabavnom) slagalicom dok ne pojede grašak, ono neće pozitivno misliti o tom grašku. Ali kod mene u kući pregovori čine čuda. Kada kažem svom sinu da ne može više da jede suve kajsije dok ne pojede četiri zalogaja piletine ili da ne može da uzme mali sladoled na štapić – za koji naglasim da je poslastica – dok ne pojedete testeninu, on onda obično pojede više „dobre” hrane. Čak i kao da uživa u njoj (znam da se ne slažu svi sa mnom).

3. Nudite raznovrsne namirnice
Deca vole da imaju osećaj kontrole, zato iznesite mnogo zdravih opcija i pustite ih da izaberu ono što im se najviše sviđa. Mi to radimo sa zdravim prilozima za pizzu, takosima i „činijama pirinča” (smeđi pirinač sa raznim zdravim stvarima kao što su masline, tofu, avokado, rendana šargarepa itd).

4. Krišom dodajte zdrave sastojke
Na primer, ako vaše dete odbija da jede povrće, možete da ga dodate krišom. Ako ne voli mleko, možete da napravite smuti sa mlekom ili jogurtom. Naravno, nije poenta da uvek servirate zdrave sastojke u tajnosti. Ja sam ranije pravila (skrivene) kesadilje sa povrćem i prokelj kao prilog. Moj sin bi pojeo kesadilju i ostavio prokelj. Sad jede i jedno i drugo.

5. Uključite decu u ceo proces
Biranje voća i povrća u prodavnici je mog sina zainteresovalo za sveže, celovite namirnice. A počeo je i da jede boraniju kad smo mu dali zadatak da bere one „zrele” iz bašte. Drugi dobri poslovi u kuhinji za decu su: pranje i sitnjenje boranije, rendanje sira, mešanje onoga što nije vruće, pritiskanje dugmeta „start” na blenderu, seckanje mekanih namirnica kao što su jagode nožem za puter (pod nadzorom, naravno).

Zaključak: ako pomažete svom detetu da zavoli nove namirnice, treba da budete uporni (ne isključivi). I ne zaboravite da je svako dete drugačije – ono što uspeva kod jednog ne mora i kod nekog drugog. Ne odustajte. Posle nekog vremena će jesti zdrave namirnice.

Izvor: http://www.eatingwell.com/article/17631/dont-give-up-5-tips-to-get-your-kids-to-eat-everything/

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.