utorak , 14 jula 2020

Oporavak tela posle praznika

Posle obilja hrane za praznike, uglavnom visokokalorične i masne, i preterivanja sa alkoholom, organizmu je potrebna pomoć da se oporavi.

Ako se osećate tromo i pospano, patite od gorušice i nadimanja, budite se sa glavoboljom, a i krvni pritisak vam skače, to je posledica preteranog uživanja u pečenju, ruskoj salati, tortama i drugim slatkišima… Nutricionisti savetuju da se što pre vratite na zdravu ishranu, i u svakodnevni život uključite fizičku aktivnost.

Posebno je važno da se ne preskaču obroci, obavezna su tri lagana, količinski mala obroka sa voćnim međuobrocima: jabuka, pomorandža, grejpfrut, kruška, kivi…

Povećanu potrebu za šećerom suzbijte citrusnim voćem i ponekim bademom. Pijte oko dva litra vode tokom dana da biste izbacili toksine iz organizma, jer preveliki unos soli tokom slavlja može da dovede do zadržavanja tečnosti u telu, pa se telesna masa može povećati i više od dva kilograma. Ako je unos alkoholnih pića bio neumeren tokom praznika, neophodno je ne unositi alkohol najmanje deset dana kao i visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića. Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.” – savetuje dr Danijela Ristić-Medić, specijalista interne medicine, doktor medicinskih nauka iz oblasti ishrane iz Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma pri Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu.

Doručak posle praznika može biti voćna salata (ananas, grejpfrut) sa suvim šljivama, ovsena kaša sa bobičastim voćem ili dve kašike muslija sa nemasnim jogurtom. A, neposredno posle buđenja jutro treba početi sa ceđenom pomorandžom. Opredelite se za ručak u čijoj osnovi se nalazi velika činija zelene salate, rukole i svežeg spanaća sa izrendanom šargarepom, uz dodatak semenki golica i suncokreta, začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.

Supa od povrća, praziluka, celera i tikvica je idealna večera za prvi dan posle slavlja. Drugog dana ručak može biti kombinacija barenog povrća i sveže salate, a večera pečeni losos uz dodatak limunovog soka uz brokoli kuvan na pari kao prilog.

Posle navedenog načina ishrane vaš organizam će se polako vratiti u normalu a ukoliko i uvedete šetnju brzim hodom bićete spremni za odlazak na posao.” – kaže dr Danijela Ristić-Medić.

 

Izvor: Novosti

Takođe pročitajte

Milion evra od EU delatnicima u oblasti turizma u istočnoj Srbiji

Pandemija virusa COVID-19 ima jak uticaj na sve turističke aktivnosti kako u Srbiji, tako i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.