nedelja , 4 decembra 2022
Foto: Rawpixel

Operacija kolena: Sve što treba da znate

Činjenica da je koleno zglob na koji se oslanjamo svojom celom težinom jeste razlog za podložnost ovog zgloba povredama. U pitanju je jedan od najkompleksnijih zglobova u ljudskom telu, koji čine butna, potkolena i čašična kost, kao i ligamenti koji su odgovorni za njegovu pokretljivost.

Povrede kolena su relativno česte i ne moraju se nužno desiti odjednom, već oštećenje može postepeno da napreduje, a njegov okidač neretko bivaju određene fizičke aktivnosti uz doprinos brojnih dodatnih faktora. Operativno lečenje kolena, čime se obnavlja narušena funkcija ovog zgloba, je zahvat koji među pacijentima uglavnom budi brigu u vezi sa postoperativnim oporavkom i stacionarnim lečenjem, tačnije njihovom upitnom mobilnošću nakon operacije. U tekstu koji sledi ćemo iz tog razloga rasvetliti ovo pitanje i govoriti o operaciji kolena, te postoperativnom oporavku, kao i mogućnostima koje moderna medicina pruža u pogledu brze mobilizacije i vertikalizacije pacijenata primenom tretmana ubrzanog oporavka.

Zamena kolena: Indikacije za operativno lečenje

Do povrede kolena koja zahteva operativni pristup lečenju može doći na različite načine. Kod sportista govorimo o povredama kao posledicama česte izloženosti ovog zgloba udarcima i padovima, a zatim to mogu biti statičke deformacije, druge vrste povreda, te zapaljenski i degenerativni procesi. Operacija, jasno je, nije jedini način lečenja povreda kolena, te se neki problemi mogu sanirati adekvatnom fizikalnom terapijom.

S druge strane, ukoliko fizikalna metoda lečenja ne da pozitivne rezultate, pristupa se operativnom lečenju, a u nekim slučajevima je hirurška metoda i jedina solucija. Uspešna operacija kolena podrazumeva obnovljenu funkciju kolena kao rezultat i otklanjanje osećaja bola kod pacijenta. Ono što je ključno jeste da se bol ne ignoriše, već da se javimo ortopedu ovim povodom. Pokazatelji da će za rešavanje problema verovatno biti potrebna operacija jesu bolovi pri hodanju i penjanju uz stepenice, a u nekim slučajevima i tokom perioda mirovanja.

Artroplastika kolena: Kako se pacijent priprema i kako se izvodi operacija?

Osteoartritis i intenzivan bol koji on izaziva jeste najčešći razlog za primenu ovog vida lečenja, dakle izvođenje artroplastike kolena. U sklopu pripreme za hiruršku proceduru, ortoped vrši pregled kolena, ne bi li utvrdio stabilnost zgloba i obim pokreta u njemu, kao i snagu mišića koji učestvuju u izvođenju pokreta ovog dela tela. Priprema pacijenta takođe podrazumeva uzimanje njegovog celokupnog zdravstvenog stanja u obzir, dakle govorimo o jednom multidisciplinarnom pristupu zbrinjavanju pacijenta.

Data hirurška procedura se izvodi dok je koleno savijeno, ne bi li na taj način hirurgu bile dostupne sve površine ovog zgloba. U toku procedure hirurg pristupa uklanjanju čašice i oštećenih delova kolena, a nakon što se data površina adekvatno pripremi, pristupa se ugradnji veštačkog zgloba. Nakon završetka operacije, hirurg utvrđuje funkciju veštačkog zgloba tako što ga savija i rotira.

Oporavak nakon artroplastike kolena: Fast-track tretman ubrzanog oporavka

Oporavak nakon operacije ovog kompleksnog zgloba je tema kojom se pacijenti uglavnom bave sa naročitom brigom, očekujući dug stacionarni tretman i stavljajući svoju mobilnost u postoperativnom periodu pod znak pitanja. Moderna medicina je, međutim, prepoznala važnost ovog segmenta lečenja, te je u cilju minimalizovanja rizika od postoperativnih komplikacija, kao i postizanja većeg zadovojstva pacijenata, osmišljen fast-track koncept, kojim je omogućen izuzetno kvalitetan i brz postoperativni oporavak i nastavak tretmana pacijenta u kućnim uslovima već od prvog do trećeg postoperativnog dana.

Začetnik primene koncepta fast-track tretmana ubrzanog oporavka kod artroplastika kuka, kolena i preloma ekstremiteta u Srbiji je doktor Aleksandar Lažetić i ovaj koncept se na prostoru naše zemlje uspešno primenjuje od 2007. godine.

Ukoliko se suočavate sa bolovima u predelu kolena, nemojte ignorisati ove signale svog tela i obratite se lekaru, budući da je blagovremena reakcija uglavnom veoma značajan faktor uspešnosti lečenja. Nakon uspešno sprovedene operacije kolena, biće vam povraćena funkcija ovog važnog zgloba i nećete više osećati nelagodu prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Takođe pročitajte

Roditelji pitaju – Sve o bolestima zavisnosti kod adolescenata

Kako se novembar mesec obeležava kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti, organizovan je još jedan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.