Leto u Vlasotincu u znaku brojnih manifestacija

Od 1. jula do 17. septembra u Vlasotincu će biti održano šest manifestacija i mnoštvo pojedinačnih događaja u oblasti kulture, koji će obogatiti leto u varoši na Vlasini, najavili su direktori Turističke organizacije, Kulturnog centra i Narodne biblioteke.

Sezona letnjih priredbi počinje 1.jula novom manifestacijom Vlasina fest, čiji je cilj da promoviše gradsko jezero na drugačiji način, rekla je direktor TO Vlasotince Nataša Đokić Živković. “Učestvuje mnoštvo sportskih klubova, udruženja, imaćemo koncert Stereo banane, kao i Vlasinski spust, a biće i radionica cirkusa namenjenih deci. Udruženje Vlasinska vila biće sa nama takođe na Vlasina festu i zajedno ćemo oslikavati deo prostora – rekla je Đokić Živković.
Ona je naglasila da sve organizacije i ustanove sa područja opštine Vlasotince učestvuju u pripremi i realizaciji ovog skupa.
Posle Vlasina festa, od 4. jula do 1.avgusta, sledi Leto u u Vlasotincu, tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnog centra, čiji je program prošle godine pobrao puno pohvala. Predstave, koncerti, muzičko poetske večeri, promocije knjiga i projekcije filmova obeležiće i ovaj LUVL, rekao je direktor Branislav Katić.
“Izdvojio bih ove godine goste iz Bugarske, Detski folklorni sastav Tancov iz Vrace, oni će gostovati 6.jula, zatim Jelenu Bačić Alimpić 28.jula, kao i sjajne koncerte ozbiljne muzike. Posebno bih izdvojio koncerte Miloša Radovića 27.jula i Neše Galije 1.avgusta, sa kojim završavamo program i dajemo uvertiru za Vinski bal – rekao je Katić.

VINSKI BAL U STAROM FORMATU

A Vinski bal će ove godine biti održan 5. i 6. avgusta, rečeno je na konferenciji za novinare. Razlozi za pomeranje termina su praktične prirode jer se raniji termin poklapao sa drugim organizacijama u okruženju. Direktor TO Vlasotince Nataša Đokić Živković rekla je da je u toku pregovarački postupak i da će na Vinskom balu, posle dve godine pauze, biti koncerata – 5.avgusta najverovatnije pevaće Bajaga i instruktori, a dan kasnije Zorica Brunclik. Posle 1.jula biće raspisani konkursi za najbolja vina, pesmu i karikaturu na temu vina i grožđa.
Podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nije izostala – ove godine za programski deo manifestacije resorno ministarstvo izdvojilo je 500.000 dinara. Ističući prednost Turističke organizacije i Kulturnog centra u organizaciji događaja u letnjim mesecima, direktor NB „Desanka Maksimović“ Srba Takić rekao je da se ova ustanova pridružuje svojim aktivnostima.
“Nastavljamo sa izdavaštvom, koje je naše obeležje. Pre neki dan smo u štampu poslali pet knjiga, pripremamo još četiri. Jedna od njih je knjiga „Pesnici i slikari Vlasotinca“. Trudimo se da podstaknemo kreativnost naših sugrađana i da kroz njihova dela otkrijemo nove detalje iz istorije Vlasotinca – rekao je Takić.
Krajem avgusta biće i Dani gljiva, ali i Miholjski susreti sela, 28.avgusta na Veliku Gospojinu u Konopnici, sa ciljem da se vrati stari sjaj tamošnje litije. Početkom septembra Balkan reli svratiće u Vlasotince, svoju tradicionalnu destinaciju, a sezona letnjih priredbi završava se 17.septembra gurmanskom manifestacijom Ukusi juga. Svi najavljeni događaji održavaju uz pomoć i podršku lokalne samouprave.
“Nekako je opšta ocena svih da Vlasotince leti liči na primorsko mesto, s obzirom na kupalište kod brane i veliki broj ljudi koji tu nalaze osveženje od vrućina. Programi koje su predstavile ove tri organizacije, odnosno ustanove, upotpuniće tu letnju atmosferu. Naši poslenici u kulturi i turizmu rade na uvođenju novih sadržaja, međusobno se dopunjuju u radu i iz takve organizacije i saradnje proističe dobrobit za građane – što i treba tako da funkcioniše – rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.
Konferenciji su prisustvovale i članice Opštinskog veća Tatjana Jovanović, zadužena za kulturu i turizam i Žaklina Stefanović, zadužena za oblast zaštite životne sredine.

Takođe pročitajte

Ljutenica, sprža i ajvar – favoriti na Sajmu u Kavali

Na štandu PKS – RPK Leskovac, privrednici iz Srbije imali su prilike da predstave svoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.