subota , 4 februara 2023

Možete biti zdravi, smršati, a ne odricati se omiljene hrane

S obzirom na to da sam fitnes blogerka, mnogi se začude kad im kažem da i dalje jedem picu, a još više kad im kažem da sam smršala 45 kilograma uz ovakvu ishranu.

Često me pitaju da li i dalje stavljam sir ili paradajz ili šta god je „aktuelno” nepoželjno u ishrani. Naravno, ne jedem svakodnevno ogromne količine pice koja pliva u ulju, ali je pica svakako na mom meniju. Jesam smršala 45 kilograma, ali nisam se odrekla ni pice, ni torti, sladoleda, vina.

Kada sam odlučila da smršam, znala sam da će to morati da bude zahvaljujući načinu života, a ne kratkotrajnoj dijeti. Tako sam i smršala 45 kilograma – održivim planom ishrane kog mogu da se pridržavam do kraja života. To je podrazumevalo balans, koji uključuje i to da i dalje jedem picu.

Tri obroka dnevno znače 21 obrok nedeljno. Ako je jedan „nesavršen”, neće poremetiti ostalih 20 zdravih. Dakle, iako sam smršala 45 kilograma, da, ja i dalje jedem picu, jer nekoliko komada nedeljno me neće ugojiti. Isto tako neću smršati od jedne salate nedeljno.

Ne volim da se nagrađujem hranom, jer mislim da se tako stvara nezdrav odnos prema hrani, pa čak i nakon što sam smršala 45 kilograma. Međutim, ako i dalje jedem picu i počastim se povremeno, to će mi olakšati da odradim neke zahtevne treninge.

Ljudi se previše oslanjaju na dijetu „sve-ili-ništa”, a tako neće smršati uopšte, kamoli 45 kilograma. Ograničavamo se samo na 100 odsto zdravu hranu, pa na kraju pojedemo dva do četiri puta više nego inače kad bismo pojeli samo malo kad smo to poželeli.

Evo kako još možete da uspostavite balans:

1. Vodite dnevnik ishrane. Svaki put kada se osetite krivim zato što ste pojeli picu, a želite da smršate, prelistajte svoj dnevnik ishrane i videćete da to parče pice čini samo mali procenat svega što ste pojeli.

2. Ne delite hranu na dobru i lošu, ili kao na kaznu i nagradu. Zdrava ishrana nije kazna za prekomernu težinu, i ako sam smršala 45 kilograma, a i dalje jedem picu, to nije nagrada.

3. Kontrola porcija i umerenost su uvek važne. Bez obzira na to da li želite da smršate 5 ili 45 kilograma, uvek treba da vodite računa o porcijama. Ako želite da se počastite, slobodno pojedite picu, ali jedno parče, ne više od toga.

Dodatno, podsećajte sebe da su zdrava ishrana i fizička aktivnost deo vašeg života, a ne ceo vaš život. Zapamtite i da ništa nije potpuno zabranjeno, ali nemojte se prejedati. Jedite redovno kako bi vam nivo šećera u krvi bio stabilan, a sa omiljenom hranom zakažite sastanak: planirajte obrok kojim ćete se počastiti. Ako do toga dođe spontano, možete pojesti mnogo više nego što bi trebalo. Budite svesni okidača zbog kojih se prejedate; iako treba sebi udovoljiti, neke namirnice često ne možemo da jedemo umereno, već preterujemo. Ne treba ih izbaciti, ali ni preterivati.

Kada sam smršala 45 kilograma, najbitnija mi je bila činjenica da sam zdrava i srećna, kao i to da sam održala zdrav odnos prema hrani, pa i dalje jedem picu. Uspostavljanje balansa je od samog početka važno, zahteva trud, ali je toga vredno. Zdravlje i fitnes ne treba ni da se zanemare, ni da postanu opsesija. Dakle, možete biti zdravi, smršati i 45 kilograma, a da i dalje jedete picu.

 

Autorka: Deni Martin

Izvor: https://www.huffpost.com/entry/weight-loss-tips_b_3210176

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.