četvrtak , 8 decembra 2022

Vlasotince je u 19.veku prednjačilo po broju hadžija

U prepunoj Galeriji Biblioteke “Desanka Maksimović” u Vlasotincu predstavljena je knjiga „Hram silaska Svetog Duha na apostole (od postanka do danas)“  u kojoj je predstavljen istorijat ali i zanimljivosti vezane za ovu bogomolju.

O knjizi su govorili jerej Nikola Pešić i veroučitelj Dragan D. Vidosavljević a ova tema je publici bila interesantna budući da najveći deo njih, kao vernici, dolaze redovno na službu Božiju.

Jerej Nikola Pešić, koji se potpisuje kao priređivač ove knjige, najpre je govorio o neophodnosti ovakve publikacije, o njegovoj nameri da u njoj da najosnovnije podatke o hramu, ali i o važnosti da se istraživanja njegovog istorijata nastave.

„Tek smo zagrebali površinu, ne otkrivajući i ne opisujući mnoge važne činjenice i detalje“!

On je naveo neke pojedinosti bitne za gradnju, i spomenuo neke ljude koji su ugradili svoje umeće i snagu u postojanje i opstajanje ove, svima nama drage, bogomolje.

Veroučitelj Dragan govorio je o zanimljivim i manje poznatim detaljima vezanim za istoriju vlasotinačke crkve.Dao je kratak pregled svih vlasotinačkih sveštenika od početka 19.do kraja 20. veka.

“Mnogi od njih bili veliki rodoljubi i istaknuti nacionalni radnici pop Gmitar, Simon Stefanović, Dimitrije, prota Mihajlo Protić, Prota Onufrije Popović, prota Hristifor Popović…. Da je crkveni život između dva svetska rat bio vrlo intezivan i bogat. U Vlasotincu su postojala čak tri pevačka društva NJegoš, Karađorđe i Mokranjac koja su nedeljom i praznicima pojala u vlasotinačkoj crkvi. Moram da istaknem da je  Vlasotince srazmerno svojoj veličini prednjačilo (pre svega u 19.veku) po broju hadžija i da je hadžiluk tesno bio povezan sa rodoljubljem Vlasotinčana, kaže Vidosavljević  koji se na širi kontekst i uslove u kojima je opstajao naš narod i borio se za svoju posebnost i samostalnost.
Posle njihovih izlaganja publika je imala više pitanja, na koja su oni strpljivo i argumentovano odgovarali. Knjigu „Hram silaska Svetog Duha na apostole (od postanka do danas)“ svojim su fotografijama i likovnim rešenjima posebno ukrasili i učinili je vizuelno prisnijom i dražom, Silvija Kocić i Petar Pešić.

Takođe pročitajte

Šta poslužiti na slavskoj trpezi

Jedan od najznačajnijih porodičnih i verskih praznika na našem podneblju predstavlja upravo krsna slava, čije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.