Foto: Unsplash (https://unsplash.com/photos/BSozBCQn6oY)

Koje sve vakcine treba da primi dete pre upisa u osnovnu školu?

Obavezna rutinska vakcinacija dece u Republici Srbiji je zakonom propisana i podrazumeva zaštitu protiv 10 zaraznih bolesti. Iako su ove vakcine besplatne i prethodno registrovane i testirane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, u našoj zemlji još uvek obitava sumnja u vezi njihovih bezbednosti.

Od momenta rođenja pa sve do navršenih 6 godina, dete treba da primi ukupno 10 vakcina (koje uključuju i revakcinaciju), a glavni razlog za toliki broj injekcija jeste taj što su deca u tom periodu najosetljivija na virusna oboljenja, te mogu zadobiti ozbiljne zdravstvene komplikacije ukoliko se zaraze.

U produžetku teksta ćemo raskrinkati sve mitove vezane za obaveznu vakcinaciju i rasvetliti glavne razloge zašto je ona nužna.

#1 MMR vakcina

Prevencija širenja tri izuzetno zarazne bolesti je ono za šta su MMR vakcine dokazano najefektivnije – one pružaju potpunu zaštitu od sledećih virusnih oboljenja:

Male boginje ( Measles) – karakteriše je povišena temperatura, malaksalost, kašalj, konjuktivitis i ospice po celom telu deteta. Prvi simptomi se javljaju do 14 dana, a ukoliko se ne tretira adekvatno može rezultirati u upalu pluća (pneumoniju) ili zapaljenje celog područja mozga (encephalitis).

Zauške (Mumps) – ispoljava se kao otok pljuvačnih žlezda lociranih u predelu uha i donje vilice, a ukoliko dete ne dobije odgovarajući tretman, može zadobiti upalu moždanih ovojnica (meningitis), mozga (encefalitis), ili čak gubitak sluha.

Rubela ili rubeola (Rubella) – manifestuju se kao ospice po telu, a dete često zapati i od visoke tempretaure i otečenih potiljačnih limfnih žlezda.

Kako bi se dostigla aktivna imunizacija, neophodnbo je da deca prime dve doze ove trovalentne vakcine. Prvu dozu beba prima sa navršenih 12 meseci života, a drugu dozu sa navršenih 6 godina, kao deo obaveznog lekarskog pregleda pred polazak u prvi razred osnovne škole.

Većina ljudi se brine oko nuspojava i neželjenih efekata ove injekcije, usled neutemeljenog mita da su MMR vakcina i autizam povezani, odnosno da ona utiče na razvoj autizma kod dece. Međutim, medicinski stručnjaci potvrđuju da nema nikakve povezanosti između njih, te savetuju roditeljima da obavezno odvedu svoje mališane na vakcinaciju.

#2 BCG vakcina protiv tuberkuloze

BCG vakcina se dobija odmah po rođenju deteta ili tokom prve godine života, ukoliko je tako propisano od strane odabranog lekara. Ova injekcija pruža zaštitu od tuberkuloze, kao i od njenih varijacija – milijarna tuberkuloza i tuberkulozni meningitis.

Primarna tuberkuloza predstavlja inicijalnu fazu ove zarazne bolesti koja najčešće zahvata pluća i limfne žlezde. Iako je ova faza benigna, po decu može biti vrlo opasna. Sekundarna tuberkuloza podrazumeva teže oblike ove infekcije, koji mogu dovesti do fatalnih ishoda.

Neki od simptoma tuberkuloze uključuju blagi kašalj koji traje više od 3 nedelje, iskašljavanje krvi, otežano disanje, gubitak apetita i smanjenje telesne težine, bol u plućima i povećanu jetru i slezinu.

#3 Vakcina protiv Hepatitisa B

Hepatitis B vakcina podrazumeva injekciju protiv ozbiljne infekcije jetre. Ovaj virus se prenosi krvlju i telesnim tečnostima koje sadrže krv, što se može dogoditi u toku porođaja ukoliko je majka prethodno inficirana. Iz tih razloga se prva doza prima odmah po rođenju deteta, u prva 24 sata, a druga doza u toku drugog meseca života.

Neki od simptoma Hepatitisa B jesu groznica, bol u mišićima ili zglobovima, mučnina i povraćanje, eventualna pojava žute kože i očiju (žutice).

#4 Vakcina protiv 5 zaraznih bolesti kod dece

Kombinovanu petovalentu vakcinu (IPV, DtaP, Hib) dete prima nakon navršena dva, tri i po i pet meseci života. Ova injekcija stvara imunizaju od 5 zaraznih bolesti, odnosno od dečije paralize (polio), potom od difterije, tetanusa, vellikog kašlja i bolesti izazvanih Hemofilusom influence tipa B.

Difterija je zarazna bakterijska bolest koja se prenosi kapljičnim putem i izaziva bol u grlu, kao i teskobe sa disajnim putevima i radom srca. Tetanus može biti fatalan po odojčad, jer izaziva jake bolove u mišićima i grčevito stiskanje vilice.

Veliki kašalj (pertusis) i dečija paraliza (poliomielitis) spadaju u zarazna bakterijska oboljenja koja, gde prvi izaziva kašaljnje i povraćanje i do 3 meseca, a drugo nastaje usled neadekvatne higijene ruku (“bolest prljavih ruku”). Podaci ukazuju na to da 1 od 100 dece ostane paralizovano, kao i da 1 od 20-oro paralizovane dece završi fatalno.

Hemofilus influence tipa B je takođe opasno bakterijsko obeljenje koje se prenosi kapljičnim putem i izaziva meningitis, sepsu, kao i epiglotitis – otok i smrt gušenjem.

Kako je vakcinacija propisana zakonom i utemeljena pravilnikom o imunizaciji, zakazivanje i tačan kalendar vakcinacije i revakcinacije možete pronaći u svim zdravstvenim ustanovama, odnosno domovima zdravlja. Bezbednost deteta treba da bude primarna dužnost svakog odgovornog roditelja, a izgradnja njegovog imuniteta je samo polazna tačka u ovom procesu.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.