sreda , 7 decembra 2022

Bolesti pluća vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji

Tokom petog Kongresa respiratorne medicine Srbije oko 400 učesnika i 60 predavača iz zemlje i inostranstva razmeniće svoja iskustva i znanja u ove oblasti medicine. Bolesti pluća su u Srbiji među vodećim uzrocima smrtnosti a samo karcinom pluća godišnje pokosi oko pet hiljada stanovnika Srbije.
Podmukle i bez izraženih simptoma sve dok ne bude prekasno plućne bolesti imaju najveći uticaj na radno sposobno stanovništvo pa su se učesnici skupa u Nišu složili da je preventiva i unapređenje zaštite jedan od prioriteta u domaćem zdravstvu.
“Medicina je napredovala u lečenju plućnih bolesti ali je problem što je terapija za naše prilike sve češće nedostupna jer je mali broj lekova na pozitivnoj listi, kaže Zorica Lazić iz Instituta za plućne bolesti u Kragujevcu koja upozorava da se neadekvatno koriste i „pumpice“ koje služe kao terapija ali i da olakšaju svakodnevni život.
Prof.dr Ilija Andrijević iz Insitutta za plućne bolesti KC Vojvodina preneo je poražavajuće podatke iz „Bele knjige plućnih bolesti u Evropi“ da 600 hiljada Evropljana svake godine umre od neke plućne bolesti.
Pored kancera najpodmuklija je hronička opstrukcija pluća (HOBP) od koje u Srbiji boluje od 400 do 600 hiljada stanovnika. Između 20 i 50 procenata bolesnika koji imaju HOBP i izražene simptome te bolesti ne znaju da boluju od nje, i kad se jave lekaru to bude već poodmakli stadijum bolesti, koja je posebna i u dijagnostičkom i u terapijskom smislu,  ističe dr Andrijević i dodaje da je s druge strane karcinom bronha najveći ubica među malignim bolestima jer se 20 posto smrti izazvane karcinomima odnosi na karcinom pluća.

“U toku jednog meseca ima 120 novoregistrovanih od ove bolesti, na godišnjem nivou to je negde oko 1.450 1.500 novootkrivenih pacijenata”.

Na kongresu je istaknuto to da je medicina doživela napredak u lečenju velikog broja respiratornih bolesti a prof. dr Violeta Vučinić Mihailović, iz Klinike za plućne bolesti KC Srbije smatra da je Srbija poslednjih godina uspela da se svrsta u kategoriju evropskih zemalja po raspoloživosti nekih inovativnih terapija.

Pomoćnica ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić kao prevenciju vidi odvikavanje od duvana i negovanje zdravog stila života.

Na Kongresu je istaknuto i to da su respiratorne bolesti među vodećim uzrocima smrtnosti u Srbiji kao i u svetu, a imaju najveći uticaj na radnu sposobnost stanovništva.

“U toku godine, u Evropi se u bolnice smešta oko šest miliona pacijenata zbog plućnih oboljenja, od toga 600 hiljada ljudi umre” ukazuje prof. dr Ilija Andrijević

Takođe pročitajte

Novi ultrazvučni aparat za Dom zdravlja u Vlasotincu

Posredstvom Ministarstva pravde, iz sredstava oportuniteta, Dom zdravlja u Vlasotincu dobio je ultrazvučni aparat sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.