sreda , 28 septembra 2022

Kako prepoznati bolest šaka, stopala i usta (HMFD) kod deteta?

Bez obzira na ovako zastrašujući naziv, bolest šaka, stopala i usta (na engl. Hand, Foot and Mouth Disease – HFMD) je česta, kontagiozna bolest izazvana različitim virusima, koja se najčešće javlja tokom leta i rane jeseni.

Obično pogađa odojčad i malu decu uzrasta ispod 5 godina. Ukoliko i sami imate pitanja i nedoumice na ovu temu, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Koji su simptomi i znaci?

Vreme inkubacije bolesti, tj. period od kontakta do ispoljavanja simptoma bolesti, iznosi 3 do 6 dana. Bolest obično počinje povišenom temperaturom, bolom u guši i sekrecijom iz nosa, slično kao kijavica. Javljaju se i gubitak apetita i malaksalost, a neki pacijenti mogu da imaju bolove u stomaku i ređu stolicu. Potom se javljaju sitni plikovi (koji ubrzo pucaju) na različitim delovima tela (na jednom ili na nekoliko mesta):

●U usnoj duplji – na unutrašnjoj strani obraza, desnima, jeziku, tvrdom nepcu
●Prstima
●Dlanovima
●Tabanima
●Pelenskoj regiji

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma, pregledom deteta i registrovanjem promena na tipičnim mestima. Detekcija tipa virusa nije neophodna. Važno je obavestiti vrtić ili školu koju dete pohađa da bi se informisali i ostali roditelji.

Kako se prenosi?

Ovo zarazno oboljenje se prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom sa sekretima iz nosa i grla, pljuvačkom, tečnošću iz plikova ili stolicom zaraženih.

Apetit kod dece sa HMFD

S obzirom da će dete koje ima HMFD imati bolove u grlu, a verovatno i plikove u ustima, apetit deteta će biti znatno manji. Bitno je da to uvidite na vreme te da ne dajete detetu krupnu hranu, kao i preterano toplu i kiselu hranu, ali i tečnost.

Lečenje i prevencija

Dijagnoza se postavlja na osnovu karakterističnih simptoma. Lečenje je simptomatsko, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati sredstvo za smanjenje temperature i eventualno bola prema savetu lekara.

Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu dete ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima je potrebno pooštriti mere opšte i lične higijene.

Često pranje ruku i izbegavanje bliskog kontakta sa inficiranim osobama može smanjiti mogućnost prenošenja bolesti.
Lokalno se na promene nanose regenerativne kreme do epitelizacije kože.

Piše: dr Stefan Nikolić, pedijatar

Izvor: DokTok Portal

Takođe pročitajte

Evropska nedelja sporta u Srbiji – Budite aktivni

Budite aktivni – to je glavna poruka još jedne Evropske nedelje sporta. Srbija je domaćin …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.