ponedeljak , 8 marta 2021

Hranite se kako želite svakog dana i možete biti zdraviji

Ako ste spremni da počnete sa ishranom koja funkcioniše po sistemu da jedete šta želite – hranite se kako želite svakog dana i možete biti zdraviji. U tome vam mogu pomoći tri koraka.

1. Jedite kad ste gladni.
Svi smo rođeni sa ugrađenim sistemom signala koji ne samo da može da vam kaže kada da jedete, već i šta i koliko. Zato se i savetuje: hranite se kako želite svakog dana i možete biti zdraviji. Ako odlučite da pratite određenu dijetu i ignorišete signale, sistem se gasi, jer slušamo druge ljude o tome šta bi, kako i koliko trebalo da jedemo.
Svoj sistem bi trebalo što pre da vratite u akciju tako što ćete ponovo početi da slušate sebe, kao što ste radili pre nego što su bile umešane brige o težini. Pre nego što počnete da jedete, istražite da li se osećate gladno. Simptomi uključuju stomak koji se „buni”, osećaj praznine, ili čak početak razmišljanja o hrani kada ste trenutak pre toga bili fokusirani na ono što radite. Kad osetite ove simptome, hranite se kako želite svakog dana i možete biti zdraviji, ali i vitkiji.

2. Jedite šta želite.
Ako to ne radite, verovatno ćete žudeti za hranom, a kada počnete da jedete šta želite, možda ćete želeti samo bogatije opcije. Međutim, upravo takvu hranu treba uklopiti u ceo obrok. Na primer, za vreme ručka, ko ne voli salatu sa gorgonzolom i slaninom pomešanu sa zelenom salatom i drugim povrćem? Hranite se kako želite svakog dana i možete biti zdraviji, iako vam možda ne deluje tako.
Pokušajte da završite obrok uživajući u svom omiljenom sladoledu, pre nego da uzmete samo njega za vreme užine, jer tada može da deluje kao da ste gladniji nego što jeste. Naravno, hranite se kako želite svakog dana, makar to uvek podrazumevalo sladoled, slušajte svoje telo i možete biti zdraviji u tom slučaju, umesto da pratite rigorozne dijete.

3. Jedite dok vam ne bude dovoljno.
Ovo može da bude strašnije od razmišljanja o tome šta da jedete. Ako se zaustavite pre nego što ste uzeli dovoljno, možda ćete poželeti još hrane, jer i to je još jedan vid lišavanja. Ako ste navikli da jedete dok ste prijatno siti, razmislite koliko je to na takozvanoj skali gladi. Hranite se kako želite svakog dana i videćete da će vam prijati, a tako i možete biti zdraviji.

Takođe, shvatite da se svako povremeno prejeda, samo niko ne želi od toga da pravi naviku. Jednostavno, hrana je jedno od najvećih zadovoljstava u životu, a to je dobar lek. Imate podršku da uživate u svakom zalogaju omiljene hrane bez brige o kalorijama, jer kada uživate u obrocima bez osećanja griže savesti, možete videti da je čak i ne želite toliko, koliko ste mislili da je želite. Baš zato treba da se hranite kako želite svakog dana, a onda možete biti zdraviji, što je najvažnije.

Izvor: https://www.huffpost.com/entry/eating-what-you-want-can-_b_9884358

Takođe pročitajte

Dve premijere u Narodnom pozorištu Niš – Ćosićeve “Deobe” i “Gde smo ono stali”

Predstava “Deobe”, po knjizi Dobrice Ćosića i “Gde smo ono stali”, po tekstu niškog glumca …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.