utorak , 6 decembra 2022

Da li se obolelima od astme preporučuje bavljenje sportom i kojim?

Za pacijente koji imaju astmu koja je pod kontrolom, koji redovno koriste svoju terapiju i vode normalan život, preporuka je da svakako treba da se bave sportom.

Mogu da se bave svim vrstama sporta koje im prijaju. Jedino se ne preporučuje da praktikuju neke ekstremne sportove poput ronjenja, padobranstva ili alpinizma. Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Prilikom izbora sporta treba da se odluče za onaj sport koji ih neće izlagati alergenu na koji su osetljivi. To znači da, ako je pacijent osetljiv na buđ ili prašinu, preporučuje se neki sport na otvorenom. Sa druge strane pacijentu kome smeta magla, hladan vazduh, aero zagađenje, polen i slično, preporučuju se sportovi u zatvorenom prostoru.

Plivanje se smatra idealnim sportom za obolele od astme. Možemo videti da plivači koji imaju ovu bolest postižu odlične reziltate.
Svakako je preporuka i za odrasle i za decu da se bave sportom i da redovno koriste terapiju.

Sport, tj. fizički napor, ipak može biti okidač za napad astme. Fizička aktivnost pokreće sve mišiće u telu, pa tako i one majušne, koji se nalaze u disajnim putevima. To dovodi do pokretanja nakupljene sluzi – šlajma, koji se skuplja i teško ga je izbaciti. Taj nakupljeni šlajm zapravo stvara čep u disajnim putevima koji dodatno otežava disanje. Fizička aktivnost tu sluz pokreće i u prvom momentu pravi dodatni problem za disanje. Ipak, vrlo brzo ta sluz počinje, malo po malo, da izlazi i oslobađa disajne puteve.

Zato je bitno, u početku, fizičkim naporima se izlagati postepeno. Početi od nekoliko minuta sa npr. penjanjem uz stepenice. Nakon par minuta penjanja, ukoliko se jave simptomi otežanog disanja, treba se odmoriti i sačekati da deo tog čepa izađe. Vremenom treba produžavati fizičku aktivnost i već posle par dana doći će do značajnog olakšanja.

Sportovi koji se preporučuju za asmatičare sa malo izraženijim simptomima su: lagana šetnja, joga, plivanje, golf, orijentiring.

Ukoliko su simptomi izraženi, sportovi koji se ne preporučuju su: fudbal, aerobik, fitnes tj. svi sportovi koji zahtevaju skakanje i intenzivno trčanje. Nikako ekstremni sportovi – paraglajding, ronjenje, padobranstvo tj. svi sportovi sa niskom koncentracijom kiseonika i nemogućnosti da se odmah pruži pomoć ukoliko je potrebno.

dr Ivana Nikolić Brstina, pneumofiziolog Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

 

Izvor: DokTok Portal

Takođe pročitajte

Pazi na svoja jaja i nakon novembra

Mesec novembar je, kao i uvek do sada, protekao u znaku Movember-a, akcije puštanja brade …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.