petak , 9 decembra 2022

Često vas boli glava? Ovo su znaci da se treba obratiti lekaru

Jedan od najčešćih simptoma koji je osetila skoro svaka osoba na planeti je glavobolja. Često shvaćena kao totalno bezopasan i beznačajan simptom, glavobolja u određenim slučajevima može ukazivati na značajan zdravstveni problem.

Glavobolja je simptom koji se javlja kod velikog broja bolesti i koji se često zanemaruje.Počev od umora i iscrpljenosti, pa sve do teških malignih bolesti, glavobolja, kada se javi, ukazuje da ipak treba malo porazmisliti o svom zdravstvenom stanju i načinu života.

Često je dovoljno da usporimo malo, predahnemo, nađemo malo vremena za sebe i ovaj simptom nestaje. Ali ukoliko se ponavlja, naročito ako se pojačava intenzitet bola i vrlo važno ako se glavobolja koju imate razlikuje od prethodnih po kvalitetu, intenzitetu i lokalizaciji i ako je praćena nekim drugim simptomima, obavezno se javite svom lekaru radi blagovremene dijagnostike i terapije.

Prema uzroku glavobolje se dele na primarne i sekundarne. Primarne glavobolje su poseban entitet, odnosno nisu posledica nekog drugog oboljenja. U tu grupu spadaju migrena (koja se javlja u različitim oblicima), tenzione glavobolje, klaster glavobolje i druge.

Sekundarne glavobolje (simptomatske glavobolje) su posledica nekog drugog oboljenja organizma i jedan su od najčešćih simptoma koji ukazuju da postoji neki problem u organizmu.

Najčešća stanja koja uzrokuju sekundarne glavobolje su umor i iscrpljenost, problemi sa vratnim (cervikalnim) delom kičme, krvni pritisak, problemi sa vidom, razna stanja koja dovode do povišene telesne temperature i inflamatornog odgovora, upale sinusa, problemi sa vilicama i zubima i brojni drugi poremećaji u organizmu.

Dijagnostičke i terapijske procedure u otkrivanju i lečenju uzroka glavobolja su raznovrsne i zavise od osnovnog uzroka glavobolja. Prvi i osnovni korak je pregled kod vašeg izabranog lekara koji će na osnovu anamneze i opšteg fizikalnog pregleda odlučiti koje su to dijagnostičke i terapijske procedure potrebne i ukoliko je potrebno uputiće vas kod lekara specijaliste one grane medicine koja se bavi uzrokom koji je doveo do nastanka glavobolje.

Ukoliko želite mišljenje ili konsultaciju stručnjaka, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su vam dostupni na Doktok platformi za besplatne zdravstvene konsultacije. Posetite www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju kod dr Nenada Ljubenovića ili njegovih kolega i rešite nedoumice koje imate bez odlaska u zdravstenu ustanovu.

 

Piše: dr Nikola Ljubenović, lekar opšte prakse

Takođe pročitajte

Dušica DAVIDOVIĆ – bolest zavisnosti ne poznaje granice

Grad Niš sprovodi niz redovnih aktivnosti u oblasti prevencije bolesti zavisnosti među kojima se posebna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.