nedelja , 27 novembra 2022
Ilustracija

Vaskularne komplikacije dijabetesa – dijabetesno stopalo (nega)

Dijabetes mellitus je najčesća endokrina bolest u našoj zemlji. Procenjuje se da u Srbiji ima približno 700.000 obolelih.

Komplikacije bilo mikro ili makro vaskularne nastaju zbog ateroskleroze krvnih sudova koja kasnije vodi do okluzije krvnih sudova.

Ateroskleroza perifernih arterija, češće zahvata arterije nogu, manifestuje se kao grčeviti bol koji se javlja tokom hodanja.

Autonomna neuropatija se dovodi u vezu sa suvom kožom i smanjenim znojenjem koji doprinose problemima sa stopalima.

Ulceracije na stopalima se javljaju i zbog neuropatije, ateroskleroze arterija, loše nege stopala i hiperglikemije. Kada su nervi oštećeni može doći do smanjene osetljivosti na bol, hladnoću ili toplotu u nogama i stopalima. Posekotine i rane mogu da se pogoršaju jer pacijent ne prepoznaje da ih ima, rane i infekcije sporije zaceljuju ili uopšte ne zarastaju.

Da bi se problemi otkrili na vreme, svakog dana treba pregledati stopala na osvetljenom mestu i ispratiti da li ima plikova, ispucale kože, posekotina, povreda koje ne zarastaju dobro, promena boje – plave ili crvene regije.

Stopala ne treba tuširati vrelom vodom, već toplom, dobro osušiti regiju izmedju prstiju, ne držati dugo stopala u vodi .

Ako je koža suva neguje se obavezno kremama sa ureom ili mogu se koristiti aromaterapeutski preparati sa osnovnim uljima:

macerata nevena,
ulja šargarepe,
ulja avokada i
eteričnim uljima kamilice, lavande, Smilja, palmarose, labdanuma.
Stopala treba zaštiti od eventualnih ulceracija udobnom obućom, na čarapama / sooknama ne treba da ima rupica, obuća ne treba biti uska i sa nižim štiklama.

Samo edukovan pacijent može da predupredi eventualne komplikacije koje mogu dovesti i do gangrena, ili čak i amputacija.

Piše: Gordana Ivanović Farmaceut / Porodični aromaterapeut

 

Izvor: DokTok

Takođe pročitajte

Roma Company pomogla otvaranje trenažnog centra u domu Duško Radović u Nišu

Zahvaljujući donaciji Roma Company, Dom za decu i omladinu ‚‚Duško Radović“ u Nišu bogatiji je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.