Svetski dan vode – maturanti čistili korito Jablanice

Svest o zagađenim rekama i vodama, kao i nedostatak pijaće vode, navelo je maturante srednje škole iz Medveđe da organizuju akciju čišćenja rečnog korita reke Jablanice na više lokacija u Medveđi.

Ujedinjene nacije su decembra 1992. godine usvojile su da se svuda u svetu obeležava Svetski dan voda kao dan koji će nas sve podsećati na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

U obeležavanju ovog datuma uključila se i opštinska uprava opštine Medveđa, zajedno sa rudnikom LSC “Lece” i đacima srednje tehničke škole “Nikola Tesla” iz Medveđe.

Svest o zagađenim rekama i vodama, kao i nedostatak pijaće vode, navelo je maturante srednje škole iz Medveđe da organizuju akciju čišćenja rečnog korita reke Jablanice na više lokacija u Medveđi. Uprava rudnika Lece je ugostila sve aktiviste ove akcije i omogućila im dobrodošlicu u njenim prostorijama, kao i obilazak kruga rudnika, flotacije i jalovišta.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić zahvalio se đacima kao i generalnom direktoru rudnika Lece na dosadašnjoj saradnji i pomoći na kojoj su se uvek odazvali.

U skupštinskoj sali opštine Medveđa nakon toga održana je prezentacija “Voda- ključ života na Zemlji i čista voda kao lek”. Prezentaciju sa ovom temom održao je Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog, koji je sa istom temom učestvovao na Petom Kongresu alternativne medicine.

Pored reči o značaju nedostatka pijaće vode, prirodnim vodenim potencijalima naše zemlje kao i naše banje, govorilo se i o zloupotrebi pijaće vode jer se u industrijskoj proizvodnji koristi pitka voda.

Milošević se dotakao tema kao što su zdrav život, zdrave navike,ali i na radioaktivnost mobilnih telefona, mikrotalasnih peći, štetnosti pušenja, konzumacije kafe, gaziranih napitaka i ostalih loših supstanci koje smanjuju životni vek čoveka savremenog doba. Uz reči radiologa Ivana Miloševića da “Bolest ne krasi čoveka”, kao i saveta doktora Nebojše Arsića da svakodnevno unosimo minimum dva litra tečnosti, vode pre svega i da slušamo savete lekara, obeležavanje svetskog dana voda završeno je uz reči:

“Zdravlje je najveće bogatstvo, ali ono nije neiscrpno i treba ga čuvati”.

Takođe pročitajte

Evolucija finansija kroz kripto valute

Kripto valute su realnost savremenih finansija i poslovanja koje i pored efikasnosti i sigurnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.