utorak , 7 februara 2023

“Sarajevka” ne izlazi iz mode – torta za iskusne domaćice

Za tortu “Sarajevku” ne treba vam specijalan materijal ali je potrebno puno strpljenja i veštine da korice od masti (margarina, maslaca) i i najobičniji krem od mleka pretvorite u čaroliju koja se topi u ustima.

U moru “modernih” i starih poslastica jedna od njih zaslužuje posebno poštovanje, torta “Sarajevka”. Da se razumemo, ovu tortu ne ume svako da napravi ma koliko njen recept delovao jednostavno. Ne vredi ni da se igrate kupovnim koricama niti da umesto fila napravite puding jer ćete dobiti “zašećereno testo” a to bi bila uvreda za “Sarajevku”. Pogledajte sveske sa receptima vaše bake ili jednostavno, ako ste u prilici, posetiti poslastičaru “Pet plus” u Vlasotincu koju je upravo ova torta proslavila.

Sarajevka je torta koju pravim po receptu moje nane. Ova torta je 2001.godine proslavila moju poslasticaru u Vlasotincu, ;ak su i ljudi iz drugih gradova dolazili kod nas ba[ zbog nje i tako je do danas. Mnogi koji su otvarali poslastičare narednih godina, pokušavali su da je naprave, ali je moja do danas ostala specifična i prepoznatljiva, otkriva nam Ivana Krainčanić kako je “Sarajevka” postala zaštitni znak ove varošice.

“Bilo je raznih situacija vezanih za ovu tortu, za njen naziv, dobijala sam pitanja zašto sam joj dala ime “Sarajevka”, kad smo mi ratovali sa Bosnom, i tako to… Taj recept je jako star i nazvan tako još mnogo pre tih naših ratovanja, tako da nisam imala pametan odgovor na ovakvo pitanje, osim da im kažem da ja jako volim Sarajevo i da torte i ratovi nemaju nikakve veze jedno sa drugim, veli Ivana koja je iz novinarstva pre 15 godina pobegla u slatki svet poslastičarstva.

“Što se samog recepta tiče, njega ne dajem ali mogu da otkrijem da je najbolje da se korice prave sa svinjskom mašti, mada može i sa margarinom ili maslacem. Dobro je da se malo prosuše pre pecenja. U krem, koji se pravi od mleka i žumanca, ide vrlo malo brasna, ali da treba dobro da se ukuva a da mu se zatim doda umućen margarin, vanilin šećer i sneg od belanaca. Korice, potrebno je 12, i krem ređaju se u kalupu i treba da odstoji preko noći u frizideru. Po starom receptu, odozgo ide šne od belanaca, ali su moderna vremena, pa sada stavljamo šlag, kaže Ivana.

Takođe pročitajte

Kako sprečiti gojaznost kod dece?

Sprečavati decu da dobiju prekomernu težinu znači donositi odluke o načinu na koji vaša porodica …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.