Osnovci posetili izvorište Medijana

Povodom Svetskog dana voda 2017.godine, više od 600 učenika iz nekoliko niških osnovnih škola, posetilo je Medijanu, jedno od sedam izvorišta JKP ”Naissus’’.

Najmlađi sugrađani su se na direktan način upoznali kako se dobija voda u niškom vodovodu i kakvog je kvaliteta naša “niška“voda.

“Učešćem u organizovanom obeležavanju ovog dana, dajemo doprinos  poštovanju ovog dragocenog resursa i upoznajemo nove generacije, da budu odgovorni i da čuvaju vodu  kako bi u dovoljnim količinama ostala i budućim pokolenjima. Imamo stalnu saradnju sa osnovnim, srednjim školama i fakultetima, jer prihvatamo učenike tokom cele godine na obavljanju profesonalne prakse. Danas pokazujemo čitav proces u proizvodnji vode, od vodozahvata iz Nišave, preko 9 infiltracionih jezera, gde se voda taloži, zatim je tretiramo u fabriku vode, gde se obavlja provera kvaliteta pijaće vode i na kraju distribucija do slavina i naših korisnika – istakao je direktor JKP“Naissus“ Dejan Andrejević.

Ove godine Svetski dan voda je pod sloganom: “Zašto otpadna voda?” i odnosi se na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda.

Danas u svetu 663 miliona ljudi i dalje nema vodu za piće iz tzv. „unapređenih“ izvorišta (izvorišta zaštićenih od kontaminacije, prvenstveno od kontaminacije fekalnim materijama).

Do 2050. godine skoro 70% svetske populacije će živeti u gradovima, za razliku od dosadašnjih 50%. Trenutno većina gradova u zemljama u razvoju nema adekvatnu infrastrukturu i sredstva za efikasno i održivo upravljanje otpadnim vodama.

Mogućnosti za ekploataciju otpadnih voda su ogromne. Na bezbedan način tretirana otpadna voda je jeftin i održiv izvor vode za piće, energije, hranljivih materija i drugih obnovljivih materijala.

“Tretman i prečišćavanje otpadnih voda je u strategiji JKP“Naissus“, i koliki značaj ima ova tema za nas govori činjenica da smo krajem februara ove godine bili domaćini sastanka Evropskog udruženja EurEau3 za vodosnabdevanje i tretman otpadnih voda. Troškovi upravljanja otpadnim vodama nisu mali, ali ih uveliko opravdava proistekla dobrobit za ljudsko zdravlje, ekonomski razvoj i očuvanje životne sredine – naglasio je direktor Andrejević.

Kako mi možemo da doprinesemo proslavi ovogodišnjeg Svetskog dana voda?

“Ono što svako od nas može da učini je, da zatvaramo vodu na slavinama, popravimo ih ako cure, podižemo svest kod dece o očuvanju vodnog resursa i da smanjem količine nastale otpadne vode doprinesemo očuvanju životne sredine i zdravlja ljudi, ističe naš sagovornik.

Takođe pročitajte

Evolucija finansija kroz kripto valute

Kripto valute su realnost savremenih finansija i poslovanja koje i pored efikasnosti i sigurnosti i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.