subota , 27 februara 2021

RAJNHARD ŠMIT – Pigmalion je umetnička oaza u srcu Evrope

Ako bi trebao da sa samo jednom rečju opišem kako sam doživeo svoj boravak u Srbiji i rad kao umetnički selektor Slikarske kolonije u Tamnjanici onda bi to bila reč “PREDIVNO”, prenosi nam svoje utiske Rajnhard Šmit (Reinhard Schmid) nakon upravo završene kolonije u čijem radu su učestvovali umetnici iz nekoliko zemalja.

Šmit je nemački nadrealistički i fantastični umetnik koji živi i radi u Viechtachu, Nemačka. Kaže da “voli da se igra sa našim razumevanjem fizike, biologije, istorije i erotike.” Nakon što je učestvovao na jednoj od predhodnih kolonija osnivač kolonije Goražd Čuk odlučio je da ga ove godine pozove kao selektora.

“Sve je čudnovato u ovoj zemlji, ljudi su srdačni a Goražd je veoma profesionalan. Uslovi za rad su fenomenalni i zaista mogu samo da pohvalim i preporučim ovo mesto kao umetničku oazu, kaže nemački umetnik koji ne krije da mu je prvi dolazak u srbiji bio nepoznanica jer “nije znao šta ga očekuje”.

“Put kojim Goražd gradi ovu koloniju je veoma profesionalan i on to radi postepeno, korak po korak i zato je sve savršeno. Takođe ima viziju da pored umetnosti neguje i odgovornost prema prirodi. Umetnicima je dao fantastičan prostor gde mogu da razmišljaju i stvaraju, razvijaju svoje ideje. Svakog jutra se budite uz spektakularan pogled i to jei više nego što je potrebno za umetničku inspiraciju. S druge strane, Goražd se pobrine oko svega tako da nemate briga već samo otvoren um da stvarate. Sve što poželite dovoljno je da samo naglas izgovorite i on to stvori, pun je hvale za domaćina  i osnivača umetničke kolonije Pigmalion Tamnjanica.

Otkriva nam da je pažljivo birao učesnike  za ovu koloniju a jedan od uslova je bio da se profesionalno bave slikarstvom. Imao je svoju listu umetnika ali je vodio računa i da se njegov izbor uklapa u viziju ove kolonije.

Šmit će za dvadesetak dana ponovo biti gost u Tamnjanici ali ovog puta će raditi sa decom koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica iz grada u kome živi. Pored časova slikanja potrudiće se i da bolje upoznaju zemlju svojih domaćina.

 

Takođe pročitajte

Maturski rad o kome se priča – život i shvatanje života u poeziji Đorđa Balaševića

“Đorđu Balaševiću u čast neću postavljati njegove pesme. Postaviću maturski rad moje učenice Minje Milčić. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.