ponedeljak , 17 februara 2020

PIGMALION – Slikarska kolonija među poljima lavande

Plantaža Tamnjanica nadomak istoimenog sela podno Suve planine  domaćin je slikarima iz zemlje i inostranstva u okviru slikarske kolonije koju od 23. do 29.juna organizuje udruženje Pigmalion.

Učesnici kolonije su Gisela Verdessi RocoMilan PantelicRade Ratko VujacicZoran Ivanovic and Genevive Zacconi.

Dve dame dolaze iz daleke Filadelfije i Čilea.

Genevive Zacconi je rođena 1981. godine u Filadelfiji. Njena dela su bila izložena u galerijama: Copro, Kat Von D’s Wonderland, La Luz de Jesus, Strychnin, Thinkspace itd. Objavljivana je na MSNBC, Bizzare, Hi-Fructose, Juztapox, Coagula Art Journal, NY Press i drugim publikacijama. Bila je i direktor galerije Trinity u Filadelfiji, vodila je prvu ”Dr Sketchy’s Anti-Art School” u Filadelfiji, radila je kao asistent Ronu English-u, bila je ko-osnivač i direktor galerije Last Rites u Njujorku, radila je i kao kustos na najvećem svetskom ekspo-u erotske umetnosti i pisala je za različite medije koji se bave umetnošću poput Tattoo Society i Hi-Fructose. Živi i radi u Filadelfiji.

Gisela Verdessi je rođena 27.septembra 1986. u Valparaisu, Čile. Njena sposobnost da funkcioniše u umetničkom okruženju bila je prirodna još od detinjstva. Bez formalnog fakultetskog obrazovanja, naučila je različite tehnike uljem koje su koristili stari majstori. Njene teme govore o ”ezoteričnom”, okultnom, o umu i nerealnosti sa slikama koje osvežavaju nesvesno, o starim i zaboravljenim stvarima, istim stvarima koje većina ljudi ne zna jer su se čvrsto držali hrišćanskih verovanja. Jedan od načina da se izrazi njeno interesovanje za ovu temu jeste dubinsko proučavanje simbola koji su neizbežni na njenim delima. Od 2014.godine je član međunarodne grupe Libellule Art u kojoj je učestvovala sa velikim brojem svojih trenutnih dela. Izlagala je samostalno u Čileu, ali i na grupnim izložbama takođe u Čileu, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Meksiku, Slovačkoj, Češkoj itd.

Rade Vujačić rođen je u Podgorici 1977 godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je na Cetinju u klasi profesorice Anke Burić. Član je udruženja likovnih umetnika Crne Gore od 2012 godine. Osnivač je slikarske radionice ,,Boje prijateljstva ,,u Podgorici, koja broji preko 50 članova.

Milan Pantelić, rođen 1986. godine u Šapcu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Doktorirao 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjeno slikarstvo. Od 2013. godine radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjeno slikarstvo. Više puta izlagao samostalno i učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama i značajnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Do sada realizovao devet javnih radova. Živi i radi u Beogradu.

Zoran Ivanović je rođen u Vitomirici kod Peći 1952.god. Završio slikarstvo na FPU u Beogradu, u klasi profesora Gradimira Petrovića, a magistarske studije završava 1987.god. kod istog profesora.
Povodom Novog milenijuma 2000.god. na izložbi fantastike, iz oblasti književnosti, filma i slikarstva u Nemačkoj- od renesanse do danas- svrstan uz Boša, Brojgela, Direra, Salvadora Dalija, Munka, De Kirika, Dada Đurića i Ljubu Popovića, kao najmlađi učesnik.
Od 2006.god, do danas učestvuje na Pariskom Salonu u Grand Paleu kao član međunarodne grupe LIBELLULE.
Dobitnik je velike nagrade 1987.god. Gran Pri Monte Karla, za crtež iz fondacije princa Renijea III od Monaka, na izložbi 21. Izložba Savremene Umetnosti u Monte Kerlu.
Pored slikarstva bavi se i književnim radom. Objavio je zbirku pesama- Nežni disač vazduha, zbirku poetske proze- Sećanje na prirodu. Uskoro objavljuje svoj prvi roman- Osmeh od ptičjeg mleka.
Majstor karate sporta 4.dan. Bio je državni reprezentativac i osvajač mnogih domovnih i evropskih medalja.

Takođe pročitajte

Prvenac Jasmine Mitrović – Mi smo samo lutalice u sopstvenom životu

“Lako je graditi kulu od kamena, izgraditi kulu od peska znači stalno, težiti ka nečem …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.