subota , 16 januara 2021

GORAZD CUK – Nisam mogao ostati ravnodušan pred ovom lepotom

Potiče iz jedne od najlepših evropskih zemalja ali se “zaljubio” u divlju lepotu krajolika podno Suve planine gde je pronašao i poslovnu priliku i to ne samo za sebe.

“Prosto se dogodi da se na nekom mestu dobro osećaš. Imam poslovnu priliku i izazov koje sam uspeo da ovde uklopim sa svojom strašću, umetnošću. Vidim veliki potencijal, ali ne samo za sebe već za sve one koji bi delili moju posvećenost da ga oživimo, prenosi nam svoje utiske Slovenac Gorazd Cuk, koji je pre tri godine na obroncima Suve planine, u ataru sela Tamnjanica kupio i zasadio 53 hektara pod lekovitim biljem, borovnicom i ružama. Selo kome je pretilo odumiranje sada je dobra poslovna prilika za ljude iz čitavog sveta.

Paralelno sa poljoprivredom Gorazd je pokrenuo i brojne umetničke aktivnosti preko svog Udruženja “Pigmalion”, pa će tako ove godine Tamnjanica ugostiti više od 45 slikara, vajara i fotografa iz celog sveta čija će dela krasiti zidove poznatih kolekcionara i galerija.

“Mislim da ne postoji čovek koji može biti ravnodušan pred lepotom polja pod procvalom lavandom ili smiljem, a u pitanju su hektari, čitava brda obojena u ljubičastu ili žutu boju. A kada čovek već dođe treba mu ponuditi neki sadržaj, suvenir, hranu pa i prenoćište. Predeo je kao naslikan u svim godišnjim dobima. U tome vidim priliku da Tamnjanica postane privlačna turistima. Nije biznis samo u fabrikama, biznis je imati zdravu sredinu i organsku hranu, a ovde toga ima napretek – kaže Gorazd, koji je već krenuo da radi na promociji čitavog kraja i to uz pomoć umetnosti.

Okuplja poznata slikarska imena koja imaju priliku da stvaraju upravo u takvom ambijentu.

“Ne mogu i ne želim sam da nosim celu priču već da i drugi ljudi vide interes da proizvode mleko, sir, jaja, vino koje mogu skuplje prodati jer će nositi oznaku da su proizvedeni na poljima lekovitog bilja. Samo na ovom području rastu 133 biljke kojih nema nigde drugde u svetu, pa kako onda može biti loše mleko ako ga daju krave koje ovde pasu – oduševljen je Slovenac.

On kaže da nikada pre nije imao dodirnih tačaka sa Srbijom. Međutim, toliko ju je zavoleo da je često bolji promoter od nas samih. On veli da je zahvalan Nišlijki LJiljani Petrović koja mu je ponudila da krene njenim stopama i uloži kapital koji je stekao u pekarskoj industriji u Tamnjanici.

“Umesto da četiri puta godišnje okopavam lavandu i smilje, mogle bi ovde da pasu hiljadu ovaca. Ali, teško je naći stočare, i to je generalno problem, pored loše infrastrukture – primećuje Gorazd, i kaže da se Tamnjanica nalazi na dva sata vožnje od Sofije i Skoplja, a samo pola sata od Niša.

Takođe pročitajte

Čudotvorna svojstva origano ulja

Sigurno ste bar jednom čuli za ovo ulje i pitate se da li su hvalospevi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.