utorak , 17 maja 2022
Foto: rawpixel.com/freepik.com

Sedam faktora koji utiču na odluke o hrani

Živimo u svetu izobilja sa više nego dovoljno hrane koja nam se nudi. Ali, zašto jedemo određenu hranu? Koji su to faktori koji utiču na odluke o hrani?

Osim gladi, na nas utiču i lični ukus, porodične sklonosti, kulturološki uticaji, emotivni razlozi, briga o zdravlju, cena i brojni drugi faktori. Ako saznate šta utiče na vaše izbore, moći ćete bolje da kontrolišete šta jedete na dnevnom nivou. Evo sedam glavnih faktora koji utiču na vaše odluke o hrani:

1. Ukus je kralj:

Možda i najjači faktor koji utiče na odluke o hrani je taj što volimo njen ukus – ne jedemo borovnice zato što su odličan izvor antioksidanasa, već zato što su jako ukusne. Ukus je prisutan još od rođenja, a nepce se remenom razvija i za druge ukuse. Međutim, moguće da naučimo da volimo ukus zdravijih namirnica kao odrasli. Za to su potrebni vreme i upornost.

2. Omiljene namirnice:

Ako pitate koja je tajna mršavljenja, većina stručnjaka će reći da je jako važno da zadržite omiljene namirnice u okviru zdrave ishrane – i u pravu su. Čim sebi zabranite neku namirnicu, počnete opsesivno da je želite, a to nije dobro za mršavljenje. Glavno pitanje je koliko često i u kojoj količini je jedete (osim ako su vam omiljeni niskokalorično voće i povrće).

3. Gladne oči:

Često se dešava da je faktor koji utiče na odluke o hrani – „gladne oči”. Ponekad jedemo određenu hranu samo zato što izgleda jako ukusno. Većina ljudi je sita posle večere, ali jedan pogled na deserte i gotovo – i to nema nikakve veze sa glađu ili sitošću. Naravno, nije greška da uzmete desert ako želite, ali treba da pazite na količinu.

4. Cena i praktičnost:

Hrana koja štedi vreme je važan faktor kod svih sa manjkom vremena za kupovinu i kuvanje, ali troškovi se brzo nagomilaju ako uzimate restoransku, polugotovu ili hranu za poneti. Dobra stvar je što možete da uštedite i kad nemate dovoljno vremena. Samouslužnih restorana ima svuda i uvek možete da nađete neku hranljivu supu ili salatu.

5. Tip ličnosti:

Pristup promenama zavisi od tipa ličnosti – neki ljudi žele fleksibilnost kako bi uskladili unos hrane kad su gladni i pretrpan raspored, a drugi žele detaljan spisak namirnica koje smeju i ne smeju da unose. Neki ljudi jednostavno žele da se pridržavaju pravila. Tip ličnosti kad je hrana u pitanju definitivno je faktor koji utiče na vaše odluke u vezi sa ishranom.

6. Previše izbora:

Studije govore da jedemo više ako nam je ponuđena raznovrsnija hrana i to je važan faktor koji utiče na odluke o hrani. Unos hrane, kad je bogatiji izbor, raste u proseku za 25%. Suprotno tome, monotona jela obično ne dovode do prejedanja. Ako raznovrsnost hrane tokom jednog obroka svedete na minimum, lakše ćete se odupreti iskušenju da se prejedete.

7. Društvene okolnosti:

Neke studije govore da veličina obroka raste sa brojem ljudi za stolom. Dakle, kad jedete sa prijateljima i članovima porodice koji vode računa o količini, taj faktor poztivno utiče i na vas. Kad god ste u mogućnosti, okružite se onima koji cene umerenu kuhinju, i počećete da jedete određenu hranu koja vam potpuno prija u odgovarajućoj meri.

Zaključak:

Pravljenje izbora kad je hrana u pitanju je složen proces na koji utiču brojni faktori, među kojima je sedam glavnih nabrojano. Da biste bili uspešni u kontroli telesne težine, važno je da se racionalno odnosite prema hrani i vežbanju. Zato zastanite, analizirajte svoj proces odlučivanja i pogledajte koje karakteristike vam mogu pomoći da pravite zdrave i site izbore hrane.

Izvor: https://www.webmd.com/diet/features/why-we-eat-the-foods-we-do#3

Autor: Ketlin M. Zelman, dijetetičarka

Takođe pročitajte

Kerber na Letnjoj pozornici u Nišu

Kerber se vraća na Letnju pozornicu da proslavi 40. rodjendan sa niškom publikom 11. juna …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.