ROŠTILJIJADA – Crveno blago južnjačko

Samo južnjacima može da bude „blago“ dok jedu kao „otrov“ ljute papričice ali je i naučno dokazano da je paprika, ljuta ili slatka, zdrava a pogotovo ona koja se vekovima uzgaja u Donjoj Lokošnici.

U prečniku od samo sedam kilometara u ataru leskovačkog sela Donja Lokošnica uzgaja autohtona vrsta paprike od koje se pravi poznati začin ali i drugi specijeliteti od paprike.

Može se sušiti, peći, jesti kao prilog ili glavno jelo, odlično se slaže uz roštilj,.. paprika je nas je odgajila i njojzi hvala, kaže Dragan Nikolić, vlasnik preduzeća „Paprika plus“ iz Donje Lokošnice.

On godišnje proizvede i preradi 10 tona paprike a posebno je ponosan na svoj sos „Ljutko“ koji je hit među gurmanima.

„Imamo desetak proizvoda a trenutno je pored „Ljutka“ i ajvar od lokošničke paprike. Najveći deo ipak preradimo u začin, mlevenu i gruvanu papriku, veli Dragan i dodaje da je za kilogram mlevene paprike potrebno 10 kilograma sirove paprike.

„Cena kilograma mleene paprike ne može biti manja od 700-800 dinara i to je neki pokazatelj kupcima da li im nude pravu ili falš papriku.  Nemam precizan savet kako da prepoznaju začin „obogaćen“ brašnom jedino da kupuju od proverenih proizvođača a takvih je dosta u našem selu“, veli Dragan koji ima svoj štand na Roštiljijadi jer mu je to odlilna prilika za marketing a zadovoljni su i gosti ove manifestacije koji mogu nabaviti ogirinalne i korisne „suvenire“.

Takođe pročitajte

Istraživanje poželjnosti poslodavaca u Srbiji: Finansijska stabilnost ključna za kandidate

Tokom marta 2024. godine sprovedeno je Talent X istraživanje poželjnosti poslodavaca i percepcije brenda poslodavacana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.