ROŠTILJIJADA – Crveno blago južnjačko

Samo južnjacima može da bude “blago” dok jedu kao “otrov” ljute papričice ali je i naučno dokazano da je paprika, ljuta ili slatka, zdrava a pogotovo ona koja se vekovima uzgaja u Donjoj Lokošnici.

U prečniku od samo sedam kilometara u ataru leskovačkog sela Donja Lokošnica uzgaja autohtona vrsta paprike od koje se pravi poznati začin ali i drugi specijeliteti od paprike.

Može se sušiti, peći, jesti kao prilog ili glavno jelo, odlično se slaže uz roštilj,.. paprika je nas je odgajila i njojzi hvala, kaže Dragan Nikolić, vlasnik preduzeća “Paprika plus” iz Donje Lokošnice.

On godišnje proizvede i preradi 10 tona paprike a posebno je ponosan na svoj sos “Ljutko” koji je hit među gurmanima.

“Imamo desetak proizvoda a trenutno je pored “Ljutka” i ajvar od lokošničke paprike. Najveći deo ipak preradimo u začin, mlevenu i gruvanu papriku, veli Dragan i dodaje da je za kilogram mlevene paprike potrebno 10 kilograma sirove paprike.

“Cena kilograma mleene paprike ne može biti manja od 700-800 dinara i to je neki pokazatelj kupcima da li im nude pravu ili falš papriku.  Nemam precizan savet kako da prepoznaju začin “obogaćen” brašnom jedino da kupuju od proverenih proizvođača a takvih je dosta u našem selu”, veli Dragan koji ima svoj štand na Roštiljijadi jer mu je to odlilna prilika za marketing a zadovoljni su i gosti ove manifestacije koji mogu nabaviti ogirinalne i korisne “suvenire”.

Takođe pročitajte

Ljutenica, sprža i ajvar – favoriti na Sajmu u Kavali

Na štandu PKS – RPK Leskovac, privrednici iz Srbije imali su prilike da predstave svoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.