ANA SAKIĆ – Nišu se vraćam sa neverovatnom dozom ljubavi u sebi

Nakon što par godina nije bila gost Niša, ona se ovog avgusta ponovo poklonila publici  Filmskih susreta. O tome kako doživljava Festival glumačkih ostvarenja, kako je biti među Nišlijama, kakve uspomene je vežu za carski grad,  te o karijeri i projektima na kojima aktivno radi, razgovaramo sa jednom od najomiljenijih i najboljih srpskih glumica danas. Ekskluzivno, samo za Magazin Sana Life – Ana Sakić.

Par godina Vas nije bilo na festivalu, kakvi su utisci sada kada ste ponovo u Nišu?

„Biti na Filmskim susretima je zaista divno, ja sam na niškom festivalu gotovo šesti put. Ja sam oduševljena festivalom, svaki put kada dođem na isti moram priznati da osećam neverovatnu pozitivnu energiju, zbilja sam oduševljena. Ovo je jedan od retkih filmskih  festivala gde glumac, koliko je to moguće, oseti da je zvezda. Nišlije obožavaju festival, to se oseća, a festival obožava glumce. Glumac se ovde oseća neverovatno udobno, gde je pored filma, u prvom planu druženje sa kolegama, ali pre svega sa publikom i Nišlijama, što ovom festivalu daje posebnu draž koju drugi festivali nemaju.

Osećate li razliku poredivši Filmske susrete danas sa onim pređašnjim?

„Naravno! Iako, kako sam već rekla, sa Susreta bila odsutna par godina, Nišu se vraćam sa neverovatnom dozom ljubavi u sebi, moje oduševljenje je zaista neopisivo. Festival je, neminovno, puno napredovao. Sada ga, nesumnjivo, možemo porediti sa najvećim filmskim festivalima u regionu, ali i znatno šire, gde Festival glumačkih ostvarenja i pripada. Prijem u Gradskoj kući, defile na crvenom tepihu, ali, iznad svega niška publika, gostoprimstvo organizatora festivala i Nišlija, sve je tako fascinantno. Primetno je da bih jako volela da boravim u Nišu znatno duže, carski grad je neverovatan.

Kada govorimo o filmu „Biser Bojane“ čiji ste deo ekipe, kakve su Vam impresije sa snimanja istog?

„Najpre bih volela da napomenem da je izuzetna čast biti deo ekipe koja je radila na filmu. Milan Karadžić, režiser filma, je za mene lično osoba od velikog značaja, jer sam upravo zahvaljujući njemu dobila svoju prvu ulogu u predstavi. Nakon izuzetne saradnje koju smo ostvarili, a koja je imala jako uspešan epilog, putevi su nam se razišli, te par godina nismo radili na zajedničkom projektu. Zbog toga sam bila jako sretna kada sam dobila poziv gospodina Karadžića, koji je rezultirao mojim angažmanom u filmu. Utisci sa samog snimanja su izvanredni. Ambijent u kome smo snimali „Biser Bojane“ je plenio sam po sebi, tako da nije bilo potrebe da se previše trudimo, prosto smo uživali, u isto vreme smo radili i bili na moru. Samo snimanje je olakšao pristup Milana Karadžića, on je veliki i odličan pozorišni, ali i filmski reditelj, ali i mlada ekipa glumaca sa kojima sam radila. Zaista sam uživala u svakom smislu

Biser Bojane“ se može okarakterisati kao komedija. Je li bilo teško pripremiti, i dockan tumačiti ulogu koja Vam je pripala?

„Tačno. Gotovo svaki lik u filmu u sebi sadrži osobine koje teže karikaturi. Gledajući iz te perspektive, iako je komedija u pitanju, imali smo ozbiljan i zahtevan zadatak, jer je najmanja greška mogla odvući lik u potpunu karikaturu, što svakako nije namera.

U ekipi koja je realizovala film ima puno mladih glumaca. Kako je bilo raditi sa njima?

„Da. Moram reći, jedna fenomenalna ekipa. Neverovatno puno pozitivne enrgije je bilo prisutno na samom snimanju filma. Iako mlade, sve moje kolege su svoj posao odradile jako profesionalno i na najbolji način. Uživala sam radeći sa svima njima, a takođe treba pomenuti i Mladena Nelevića, koji mi je bio direktan partner, a zatim i Dušana Kovačevića. Nezaboravno iskustvo. Jako sam sretna, i počastvovana, što, po ko zna koji put, hvala Bogu, radim sa jako dobrim i kvalitetnim glumcima, i , naravno, za odličnim rediteljem.

Hoće li publika moći da Vas vidi u nekom narednom projektu?

„Nedavo je završeno snimanje serije „Psi laju, vetar nosi“ po scenariju Radoša Bajića, a u režiji Jelene Bajić. Glavne uloge tumače Tihomir Stanić, koji je moj direktan partner, zatim Dančo Čevrevski, sa kojim sam takođe radila. Emitovanje serije će početi u oktobru, ja tumačim ulogu Violete, jedna velika i zahtevna uloga u tom projektu. Ostaje da se vidi da li će uloga Violote uspeti da nadmaši ulogu, sada već čuvene, Ingrid. Sa druge strane sam radila i na filmu „Pijavice“ po tekstu Davida Albaharija, a u režiji Dragana Marinkovića, premijera ovog filma se očekuje do kraja godine, a sa istim se vidimo i na 53. Filmskim susretima u Nišu.

Ana Sakić godinama unazad dosta radi za televizijsku produkciju, Vaše uloge sa velikog platna su takođe veoma uspešne i zapažene. Koja je Vaša najdraža rola?

„To je definitivno uloga Ingrid Livingston, čiji lik tumačim u najuspešnijoj srpskoj seriji svih vremena,  „Selo gori, a baba se češlja“. To je moja najzapaženija, te uloga koja je obeležila moju dosadašnju karijeru, i po kojoj sam najčešće prepoznata. Verujem da je publika prihvatala Ingrid sve više, kako se njen lik razvijao kroz seriju, a na kraju je i zavoleo.

Već izvesno vreme radite na relaciji između Srbije i Sjedinjenih država, hoće li biti nekih inostranih projekata u narednom periodu?

„Tako je. Trenutno željno iščekujem premijeru filma u Holivudu,  na kome sam radila u Sjedinjenim državama. U pitanju je film „Visage“ („Lice“), a rad na istom je za mene predstavljao predivno i nezaboravno iskustvo, i verujem da će uloga, koju u istom tumačim, biti moja naredna najdraža rola. I ovaj film će biti predstavljen do kraja godine, a nadam se da će i srpska pubilka biti u prilici da ga odgleda.

Ilija Fonlamov Francisković

 

Takođe pročitajte

Izložba Boška Petrovića od 11.jula u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti

U Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu 11.jula u 20 sati biće  otvorena izložba Boško …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.