Glogovcu „Naisa“, „Car Konstantin“ Vojinu Ćetkovcu a „Carica Teodora“ Tamari Aleksić

Nakon što je predsednica žirija filmskih susreta Jelica Sretenović saopštila odluku, Letnjom pozornicom u Niškoj tvrđavi prolomio se dug i topao aplauz, a publika je ustala u znak poštovanja prema laureatu.

Vidno uzbuđeni Glogovac zahvalio se „svima koji su omogućili da se ovaj film desi- a nije bilo lako“, te posebno niškoj publici „zbog toga što čuva film i – džez“.

Žiri, u čijem su sastavu osim Sretenovićke i glumci Ivan Bekjarev i Minja Filipović, odlučio je da nagrade „Carica Teodora“ i Car Konstantin“, za najbolju glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, pripadnu glumici Tamari Aleksić, za ulogu Lenke Dunđerski u filmu „Santa Maria Della Salute“, i glumcu Vojinu Ćetkoviću, za ulogu pesnika Laze Kostića, u istoimenom filmu. Laureati Povelja za izuzetnu žensku i izuzetnu mušku ulogu su Gorica Popović („Kozje uši“) i Igor Đorđević, za rolu Petra Kočića u filmu „Slepi putnik na brodu ludaka“. Nagradu za najbolju žensku i mušku epizodu dobili su Jovana Gavrilović („Rekvijem za gospođu J.“) i Marko Gvero („Stado“), a za debitantsku ulogu Vanja Nenadić („Biser Bojane“).

Nagrada Pavle Vuisić, koju Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje za poseban doprinos umetnosti glume, dodeljena je Svetlani Bojković, na svećanom otvaranju festivala. Publika na Letnjoj pozornici je svojim glasovima za glumca festivala izabrala Goricu Popović, koja je i glumac šeste večeri, a koja je tim povodom kazala da je na Filmskim susretima bila i direktorka i predsednica žirija, ali je ova nagrada „nešto najlepše što je doživela“. Glumac prve festivalske večeri bio je Nebojša Glogovac, druge- Vojin Ćetković, treće- Nebojša Milovanović („Nigde“), četvrte- Igor Đorđević, a pete večeri- Petar Strugar ( „Jesen Samuraja“). Nagrada za poseban doprinos umetnosti glume „Heraldički krst“ uručena je ruskom glumcu Aleksandru Galibinu, koji igra jednu od glavnih uloga u seriji “Senke nad Balkanom”, čije je pilot epzoda prikazana sinoć, kao gostujući televizijski film.

Nezvaničnu nagradu za najbolji komičnu ulogu koja nosi ime preminulog glumca Milorada Mandića Mande, dobio je glumac Nikola Kojo, koji je, zahvaljujući se na dodeli, kazao: „Neka mi oproste Naissa, Car Konstantin i druge nagrade koje sam dobio, nijednu neću voleti kao ovu“. On se založio da ova nagrada ne bude žanrovski omeđena jer je Mandić bio „veliki glumac koji je umeo sve da igra“. Nagrada se dodeljuje prvi put, a ustanovljena na inicijativu glumca i reditelja Radoša Bajića i dnevnog lista Blic.

Ovogodišnje Filmske susrete je, inače, posetio veći broj glumaca nego ranije, bar na dan ili dva. Na svečanom otvaranju bilo je 56 „izvođača glumačkih radova“, koji su „prepunili“ pozornicu. Uprkos tome što je pozvan “veći broj glumaca“ sa prostora ex YU, na festival je došlo tek nekoliko njih. Na festivalu, koji je trajao od 24. do 30. avgusta, prikazano je 13 filmova u zvaničnoj konkurenciji, te dva gostujuća ostvarenja.

Uuvećan je u odnosu na predhodni period. Dobitnik Gran prija „Naisa“ otići će iz Niša sa 350.000 dinara, što je za 100.000 više nego prošle godine. Laureati nagrada „Car Konstantin“ i „Carica Teodora“ dobijaju po 280.000, dok su 2016. dobijali po 200.000. Uz Povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu dobitnicima je uručeno po 180.000 dinara, umesto dosadašnjih 150.000. Najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu, kao i nagradu za najbolju debitantsku ulogu, prate novčane nagrade od 120.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000. I novčani deo nagrade „Milorad Mandić Manda“ iznosi 100.000 dinara.

izvor : Danas

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.