Rajski zalogaji iz Miličine kuhinje

Slatkiši..često podeljena mišljenja da su nepotrebni, štetni ali sa druge strane neophodni za popravljanje raspoloženja dodatno zbunjuju sve nas koji bi samo da uživamo u lepom zalogaju. Da ne znači nužno da dezert predstavlja nepotrebne šećere, kalorije i druge nutritivne ne tako bogate sastojke, pokazala je mlada ekonomistkinja Milica Trajković.

Razgovarali smo sa ovom mladom devojkom koja je kako kaže oduvek uživala u spremanju hrane, pogotovo za druge. Od bloga sa raznovrsnom hranom do bloga sa isključivo veganskim slatkišima, Milica je pokazala da kada imate istančano čulo ukusa, kombinovanje sastojaka postaje prava magija.

Sve do početka studija moja ishrana se bazirala uglavnom na tipičnoj domaćoj hrani jer su moja mama, nana i tetka vrsne kuvarice, a ja sam uživala da im pomažem i učim od njih. Kada sam se preselila u Niš zbog studija i počela svakodnevno da spremam hranu, još više sam zavolela kuvanje i tada nastaje moj gastro blog Smilicomukuhinji.

 Šta Vas je navelo da malo drugačiji pristup usvojite za pripremanje obroka?

Zbog problema sa zdravljem počela sam zdravo da se hranim i da se interesujem za sirovu ishranu. Nisam u potpunosti prešla na taj režim, ali drugačije kolače više skoro uopšte i ne spremam. Prvu sirovu tortu napravila sam za svoj 23. rođendan i oduševila sve goste, a najviše druga koji ne voli glavni sastojak te torte, čak je i rekao da nikada lepšu tortu nije probao. To mi je bio jedan od najdražih komplimenata i tada sam odlučila da se opet oprobam u spremanju sirove torte. Tako je sve i krenulo. Ređale su se kombinacije ukusa, nove torte, novi recepti. Kasnije sam među gastro blogerima prozvana kraljicom sirovih poslastica, na šta sam jako ponosna. Zanimljivo je to da sam jednog dana konkurisala za posao u poslastičari sa sirovim poslasticama i istog dana se preselila u drugi grad, a već narednog dana počela da radim tamo. Ovo je i više nego dovoljan dokaz da obožavam da spremam zdrave poslastice, zbog čega sam odlučila da pokrenem svoj posao.

Da li je profesionalno kuvanje bilo na vašoj listi želja?

Od malena obožavam da spremam hranu, pa su tako moje roditelje, po povratku sa posla stalno dočekivala iznenađenja u vidu ručka ili kolača. Međutim, nikada nisam toliko razmišljala o tome da se profesionalno bavim time do početka studija, kada sam se raspitivala o prebacivanju na Gastronomiju. Na kraju, ipak sam ostala na Ekonomskom fakultetu, ali imam u planu da se jednoga dana posvetim i ovome.

Koja je Vaša inspiracija kada kročite u kuhinju?

Često mi ljudi postavljaju baš ovo pitanje. U suštini, ideje dolaze iz moje glave, a kombinacije ukusa prilagođavam svom i ukusu svojih prijatelja, jer su u konačnom oni glavni degustatori mojih kreacija. Retko kada inspiraciju tražim u drugim receptima, uglavnom se vodim svojom kreativnošću. Volim da poslastice koje spremam budu neobičnog i primamljivog izgleda i ukusa, pa se time vodim. Uvek ubacim svoj pečat koji jelo ili poslasticu učini unikatnom.

Kupina limun torta

Da li se „kuva“ nešto novo u Vašoj kuhinji i da li trenutno radite nečemu određenom?

Sve ovo je krenulo tako što sam spremala torte i kolače za svoje prijatelje, a onda su oni o tome pričali svojim prijateljima i rođacima i tako se krug ljudi širio. Sada su kolači i namazi dostupni i ostalima. Samim tim, u ponudi će uskoro biti i torti, ali i kolača malo drugačijeg tipa. Kompletan asortiman i načini poručivanja se mogu naći na instagram stranici Raj.zdravi.zalogaj. Što se nekog daljeg plana tiče, Nišlije spremite se, uskoro ćete imati priliku da ove i mnoge druge delicije probate u mom restoranu zdrave hrane.

Mora da i Vi imate omiljeni zalogaj među vašim carstvom slatkiša?

Teško pitanje, ali od kuglica favorit mi je kokos kuglica, a zatim čoko višnja, a što se kremića tiče Smazalica ubedljivo vodi. Iako volim čokoladne torte, sirova Kupina limun torta je u mojoj kuhinji spremljena više puta. Od klasičnijih kolača, knedle, odnosno gomboce su mi definitivno omiljene.

Da li spremanje zdravijih slatkiša iziskuje više truda?

Spremanje zdravih slatkiša nije zahtevnije od spremanja klasičnih kolaca, a u mom slučaju je ogromno uživanje, pa mi uopšte ne pada teško, naprotiv, zadovoljstvo mi je. Kažu, žena je srećna kada ima za koga da sprema hranu, a kada povratna informacija bude pozitivna, sreća je još veća. Kao što sam navela, volim da spremam unikatne stvari koje ponekad zahtevaju malo više pažnje i preciznosti, pa u tom smislu može biti zahtevno, ali kada pogledam šta sam napravila i čujem utiske ljudi, oduševljenju nema kraja.

Mnogi ljudi su u početku skeptični, jos kada cuju da su kolaci veganski, bez mleka, brašna i čokolade, dešava se i da ih jedva ubedim da probaju nešto. Njihove reakcije su mi najdraže, jer niko zapravo ne može odoleti ovim kolačima.

Ovi zdravi zalogaji koje ja pravim su bez šećera i proizvoda životinjskog porekla, pa su prilagođeni skoro svim ljudima. Ovo je još jedan razlog zašto uživam u tome što radim jer znam da se mnogi susreću sa problemom pronalaženja gotove hrane prilagođene njihovim posebnim režimima ishrane.

Za kraj, nije na odmet počastiti organizam slatkišima bez rafinisanog šećera, veštačkih boja i konzervanasa.

 

Za više informacija kontaktirajte Milicu putem instagram stranica:

Raj zdravi zalogaj

SMilicomukuhinji 

 

 

 

 

 

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.