Pupčana kila kod trudnica – zašto se javlja i kako se tretira?

Trudnoća je jedan od faktora rizika za razvoj pupčane kile. Pupčana kila može nastati u trudnoći zbog povišenog pritiska u trbuhu ili već postojeća kila može postati vidljiva.

Simptomi kile se najčešće javljaju u drugom trimestru. Ukoliko i sami imate pitanja i nedoumice na ovu temu, lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Prvi problem je pupčana kila kod žena koje planiraju trudnoću

Operacija kile ima za cilj da spreči eventualno uklještenje koje nekada moze biti čak i smrtonosno. Niko ne može da predvidi da li će se kila uklještiti i kada će se to desiti. Rizik od uklještenja pupčane kile tokom trudnoće opada jer materica raste, gura crevne vijuge gore i pozadi i udaljava ih od pupka. Hitna operacija zbog eventualnog uklještenja je veliki stres kako za majku tako i za plod, naroćito u prvom i drugom trimestru. Zbog toga se kod žena sa velikom pupčanom kilom, kada su vijuge creva prisutne u kili, kada postoji podatak da se kila uklještavala ili kod recidivantne kile, savetuje operacija pre planirane trudnoće.

Ako žena nema ili ima minimalne simptome, operacija pupčane kile se može odložiti nakon porođaja. Operacija se savetuje ukoliko se jave simptomi u vidu bola ili nelagodnosti od ispupčenja. Ukljestena kila kao veoma retko stanje se mora hitno hirurški resavati. Ako se trudnica odluči za operaciju, hirurg ima na raspolaganju dve tehnike: ušivanje kilnog otvora ili ugradnja mrežice, što prevashodno zavisi od veličine kile. Hirurzi obično savetuju da se operacija uradi minimum godinu dana pre početka trudnoće jer se pretpostavlja da bi operacija u kraćem vremenskom intervalu nosila povišen rizik od recidiva.

Drugi problem je pupčana kila dijagnostikovana u toku trudnoće

Operaciju pupčane kile u toku trudnoće treba odložiti posle porođaja uvek kada je to moguće. Prvi razlog su strukturne, anatomske promene u mišićima prednjeg trbušnog zida kao i promena funkcionalne stabilnosti mišića tokom trudnoće. Bolje je sačekati porođaj, da mišići povrate svoju anatomiju i funkciju pa onda uraditi operaciju.

Drugi, ne manje bitan razlog su hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći i neposredno nakon porodjaja a svakako mogu da utiču na ishod hirurškog lečenja. Smatra se da postoje hormoni u toku trudnoće koji utiču na sintezu kolagena, važnog proteina vezivnog tkiva, ali i na enzim koji razgrađuje kolagen.

I treće, hirurg obično savetuje poštedu od tereta nakon operacije. Pa se tako savetuje da pacijent nakon operacije može da podigne do 10kg 4 nedelje nakon operacije, a preko 10kg nakon 8 nedelja. Porodilja ne moze da bude uzdržana po ovom pitanju obzirom da mora da nosi bebu u jednom periodu dana.

Operacija se savetuje godinu dana od porođaja kako bi se porodilja oporavila, uključujući hormonsku stabilizaciju i normalizaciju telesne mase.

Piše: dr Aleksandar Bogdanović, Specijalista abdominalne hirurgije

 

Izvor: DokTok Portal

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.