Promene u Tamnjanici su uvek nabolje

Odlični uslovi za rad i dobro društvo, po ovome će umetnici koji učestvuju u radu mešovite slikarsko-vajarske kolonije pamtiti druženje koje se održava u Kući umetnika Pigmalion u Tamnjanici.

Učesnici aktuelne kolonije u Tamnjanici su Tanja Pikula, Mirza Smajlović, Milica Kojčić, Konstantin Kachev i Nikola Smilkov. Oni će u omiljenom umetničkom ambijentu stvarati svoja dela do 12.juna. Prvi utisci o uslovima za rad i društvu su nepodeljeni, svi se slažu da su kvalitetne umetničke kolonije poput ove retke i da se poziv  Gorazda Čuka, osnivača Pigmaliona ne odbija.

„Prvi put sam o Tamnjanici i čula sam sve najlepše zato sam rado prihvatila poziv da budem učesnik ove kolonije.  Ove skulpture u poljima lavande izgledaju nestvarno na fotografijama ali kada sam došla utisak je još jači, otkriva nam umetnica iz Hercegovine Tanja Pikula. Zapravo, Tanja živi i radi u Trebinju ali je rođena u Mostaru odakle je izbegla 1992.godine u Gacku da bi se sedam godina kasnije preselila na Kosovo a onda opet vratila u Hercegovinu. Zbog toga jednostavno voli da se predstavlja da je iz Hercegovine jer je imala komplikovan životni put.

„Moja drugarice kažu da ako hoćete nekog da zbunite samo ispričajte Tanjinu biografiju, našalila se Hercegovka koja se u svojim delima bavi „poetikom figuracije“.

„Moja inspiracija je figura odnosno savremeni čovek u nekom današnjem vremenu koga pokušavam da smestim u neki nedefinisani prostor koji se može tumačiti između svesnog i nesvesnog. Možda na moje stvaralaštvo upravo utiče to traganje za staništem, kaže umetnica.

„Promena u Tamnjanici ima ali su one uvek nabolje, Svaki put je nešto drugačije, kaže vajar iz Makedonije Nikola Smilkov koji je već nekoliko puta bio učesnik kolonija u Tamnjanici a imao je i samostalnu izložbu skulptura u poljima lavande.

„I ovog puta izbor učesnika kolonije je odličan. Zanimljiv je spoj sa kolegama koji rade na platnima i mislim da uvek ima prostora da prenesemo iskustvo i znanje, kaže Nikola.

„Lavanda, društvo, rakija, potrudiću se da na platnu ispoljim sve ove emociju, kaže još jedan Hercegovac Mirza Smajloivć koji je rođen i živi u Visokom.

„Prednost ove kolonije u Tamnjanici što smo malo izolovani jer je to ono što svi umetnici priželjkujemo, nije problem biti kreativan nego biti radiša. Dragoceno je ovo druženje jer kroz razgovor i rad upijamo drugačija iskustva i nesvesno ih primenjujemo, zaključuje Mirza.

Takođe pročitajte

Podrška Evropske unije ženama i mladima početnicima u poslovanju

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i predstavnica Ministarstva za evropske integracije …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.