Pet meseci posle operacije smanjenja želuca Bojana iz Kruševca živi novi život

Sedam godina je Bojana Petrović, trgovac iz Kruševca  vodila bitku sa kilogramima ali je tek uz pomoć operacije uspela da ih pobedi.

Od 25.marta kada joj je u niškom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) “smanjen” želudac uspela je da se oslobodi 35 kilograma i za sebe kaže da je sada druga osoba. Ova nova hiruška procedura obavlja se u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju pri UKC o trošku države, a Bojana je bila prvi pacijent na kome je obavljena.

Sa 55 kilograma na 163 centimetra visine Bojana je oduvek bila mršavica sve dok nije 2015.godine po drugi put postala mama.

“Posle prve trudnoće 2010.godine uspela sam brzo da “vratim liniju” ali posle druge nikako nisam uspevala. Nema dijete koju nisam probala. I bude to uspešno, možda par meseci, ali onda opet krenu da se gomilaju i sve tako do 108 kilograma sa koliko sam i otišla na operaciju, iskrena je Bojana koja nije mogla sebe da zamisli kao gojaznu osobu.

Oduvek je volela da bude doterana a onda joj se izbor odeće sveo na šljampave majice i tunike kojima je pokušavala da prikrije višak.

Kaže da većih zdravstvenih problema nije imala osim što se brzo umarala a živi na četvrtom spratu bez lifta.

“Zbog kilaže počela sam da koristim pumpicu jer toliko bi se zadihala da sam gubila dah. Verujem da bi mi se život dalje zdravljstveno komplikovao da nisam se odlučila na operaciju. Svi znamo da je gojaznost uvod u dijabetes, hipertenziju, da strada kičma, ne smem ni da zamislim šta me je čekalo. Ja volim život, volim da sam aktivna. Imam divnu porodicu i hoću da učestvujem u svim aktivnostima, kaže Bojana i priznaje da je bila zavisnik od slatkiša i grickalica.


“Mogla sam živeti bez “normalne” hrane ali bez slatkog, čipsa, smokija, kikirija nikako. Jednostavno sam unosila veliku količinu kalorija koje su mi usporile metabolizam i onda mi telo traži još kalorija i tako nisam znala kako da izađem iz začaranog kruga a znala sam da ne idem u dobrom pravcu, veli Bojana koja je praktično pristala da bude prva kojoj će “smanjiti” želudac u Nišu.

Ovih dana u žiži interesovanja je javna ličnost iz Niša kojoj se zdravstveno stanje iskomplikovalo upravo nakon ovakve operacije.

“Ne znam detalje ali ono što sam pročitala iz medija je da je nakon dva dana od operacije napustila bolnicu što je meni nezamislivo. Ja sam devet dana provela u bolnici, strogo poštovala sve što su mi lekari savetovali i prošla sam bez ikakvih komplikacija. Nemam dovoljno reči zahvalnosti za lekare koji su mi dali novi život, kaže Bojana.

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC laparaskopskom metodom je do sada obavljeno pet ovakvih zahvata i svi su bili bez komplikacija. Direktor Centra dr Bojan Jovanović kaže da je interesovanje veliko i da će nastaviti sa operacijama. Nišlije su posebno zahvalne kolegama iz Beograda, prof. dr Milošu Bjeloviću i dr Draganu Gunjiću uz čiju pomoć savladavaju ovaj zahvat.

 

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.