Na niškoj Klinici za kardiohirurgiju otvara se Banka krvi „Dr David Albala“

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš u ponedeljak 12.septembra sa početkom u 12 časova održaće se svečana ceremonija otvaranja Banke krvi „dr David Albala”.
Po prvi put južno od Beograda, krv i krvni derivati biće dostupniji na brži i efikasniji način svim pacijentima UKC Niš kojima bude bilo potrebno. Kompletnu opremu za Banku krvi u vrednosti od oko 200.000 evra donirala je Ambasada države Izrael u Srbiji.

Počasni gost na otvaranju Banke krvi „Dr David Albala“, biće direktor Simon Vizenthal centra u Jerusalimu – dr Efraim Zuroff. Svečanosti će prisustvovati i predstavnici ambasade države Izrael u Srbiji, počasni konzul Republike Srbije u Izraelu gospodin Alexander Nikolić, kao i lična izaslanica Predsednika Republike Srbije dr Verica Lazić.

Tokom svečanosti biće otkrivena i spomen bista dr Davidu Albali po kome će Banka krvi poneti ime. Dr David Albala bio je veliki srpski patriota i junak iz Prvog svetskog rata.

Po nacionalnosti Srbin Mojsijeve vere, po struci lekar, a po profesiji sanitetski oficir u činu kapetana srpske vojske, dr David Albala učestvovao je u svim ratovima za oslobođenje Srbije od 1912-1918. godine. Njegov značaj za jevrejsku zajednicu ogleda se u tome što je upravo on odneo i pročitao pismo Vlade Kraljevine Srbije na svetskom kongresu cionista u New York-u 27.12.1917. godine, čime je Srbija postala prva zemlja na svetu koja je podržala Balfourovu deklaraciju i priznala pravo Jevrejima na svoju državu, što je malo poznato našoj javnosti.

Otvaranjem Banke krvi „Dr David Albala“, kao i otkrivanjem spomen-biste njemu u čast, obeležiće se i 30 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i države Izrael. Istim povodom, samo dan kasnije, u utorak 13. septembra u 12h, u svečanoj sali Univerziteta u Nišu, Društvo Srpsko-Izraelskog prijateljstva organizuje predavanje uvaženog gosta iz Izraela, dr Efraima Zuroffa na temu “Zašto je važno da se nacistički zločinci procesuiraju“.

Takođe pročitajte

Nijedna ćelija u organizmu ne može pravilno da funkcioniše bez dovoljne količine DNA

Vid, nervni sistem, kardiovaskularni sistem, imunski sistem – doslovno svaka ćelija u našem organizmu zavisi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.