Ovo je njihova priča – Kako su četiri drugarice dale lekciju humanosti

Saru, Andreu, Ivanu i Sofiju iz Batulovca, osim drugarstva, veže ista karakterna osobina – humanost.

Pre šest meseci počele su da sakupljaju čepove od flaša bačenih na otpad, sa željom da se pridruže akciji „Čep za hendikep“ i pomognu drugima, kojima je pomoć potrebnija nego, možda, njima.

Gest ovih drugarica doprineće boljem i lepšem odrastanju dece obolele od mišićne distrofije Vlasotince 2020.

Prvo smo sakupljale u našem selu, a onda smo krenule i u susednu Konopnicu. Ideja nam je bila da sakupimo što više zatvarača i damo ih u humanitarne svrhe. Ranije smo skupljali u školi, ali pošto je tamo akcija prestala došle smo na ideju da same sakupljamo. Drugari iz škole su nas ismevali i nisu se pridružili. Govorili su da ništa nećemo postići sa time – kaže jedanaestogodišnja Andrea Stojiljković i dadaje da će one nastaviti akciju.

Po zatvarače su danas došli predstavnici Udruženja distrofičara koji su pohvalili humanost devojčica i doneli im poklone u znak zahvalnosti.

Njihov gest doprineće boljem i lepšem odrastanju dece obolele od mišićne distrofije, kojih po evidenciji udruženja ima deset u školskom uzrastu u našem regionu – rekla je potpredsednik Udruženja distrofičara Dragana Petrović.

Sakupljeni čepovi

Devojčicama je pomogao potpredsednik Saveta Mesne zajednice Batulovce Slaviša Pešić.

Ova deca danas nama drže lekcije. Poruka koju nam šalju nije u količini novca, nego u količini dobrote, ljubavi i saosećanja prema onima kojima je najviše potrebna. One su pokazale da su već veliki ljudi. Zanimljivo je da su one svoju priču započele onda kada su škole stale, kada je kretanje bilo ograničeno. Ja sam im ponudio pomoć oko prevoza, s obzirom na to da su i u susednom selu prikupljale zatvarače, ali su one rekle „Ovo je naša prića“- ispričao je Slaviša detalje akcije i dodao da ga je to motivisalo da pozove medije i pomogne da se „njihova priča“ čuje i vidi dalje.

Junakinje ove priče su uzrasta od 9 do 13 godina. Iako veoma mlade, imaju svoje muke o kojima nisu govorile, a imaju i zanimljive hobije. Sara igra fudbal, a Ivona prelepo crta – za njene dosadašnje radove jedan akademski slikar je rekao da su neverovatni.

Takođe pročitajte

Nišville radio od sada i na YouTube kanalu!

Nišville jazz festival ove godine obeležava čak tri značajna jubileja: 30 godina postojanja, 15 godina …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.