četvrtak , 7 jula 2022

Nemanja i Strahinja – Bazen zamenili poljem pod konopljem

Na samo 7 kilometara od grada Niša, u selu Čokot dvojica mladića počeli su sa žetvom industrijske konoplje.

Strahinja i Nemanja imaju velike planove i zajedničke ciljeve u biznisu

Nemanja Tadić (25) i Strahinja Stanković (26) su imena dvojice mladih, vrednih i motivisanih građana da svojim poduhvatom budu primer i vršnjacima. Zanimljivo je da Nemanja naš poznati paraolimpijac u plivanju a Strahinja se kao IT stručnjak pre tri godine vratio iz Sjedinjenih Država.

Ovo dugogodišnje prijateljstvo “iz bazena” razvilo se ovog puta u vidu ozbiljnog i perspektivnog biznisa. Pored sportske karijera, odlučili su i da se oprobaju zajedinčkim snagama i na polju poljoprivrede, tačnije pod konopljem.

Udruženim snagama nastavljaju u dalji razvoj

Nemanja je jedan od najuspešnijih niških ali i državnih sportista koji je branio boje naše zemlje na takmičenjima širom sveta. Rekao nam je i da je oduvek priželjkivao da se posveti poljoprivredi i zato je prihvatio ideju svog druga Strahinje da poseju konoplju. Bilo je u planu da prvo to bude jedan hektar ali Nemanja kaže da je u njemu proradio sportski duh i ambicija da se dokažu u poslu kojim se nikada nisu bavili pa su duplirali proizvodnju. Seme je „bačeno“ 1.maja i sada ubiraju „plodove“ svog rada.

Strahinja je bio inspirisan onim što je saznao o gajenju industrijske konoplje u Sjedinjenim Državama a ja sam imao zemlju i mehanizaciju pa nismo gubili vreme. Dobili smo sertifikovano seme i dozvole za gajenje i zadovoljni smo kvalitetom naše robe, zadovoljan je Nemanja koji je svestan da ovu proizvodnju prate i predrasude…

Žetva industrijske konoplje u okolini Niša

Psihoaaktivna supstanca THC je sporna kod kanabisa a u ovoj industrijskoj konoplji je sadržaj toliko nizak da gotovo i ne postoji ali se ova biljka gaji zbog druge supstance CDB koja ima široku primenu u farmaceutskoj indsutriji ali je i cela biljka korisna, od stabljike do semena, objašnjavaju nam Nemanja i Strahinja i dodaju da će celokupan rod završiti kao čaj jer su našli partnera koji će otkupiti njihovu konoplju.

Da ovo itekako nije samo hobi i zabava već da zahteva ozbiljan rad, predanost  ali i konstatno usavršavanje i informisanje kako bi svi parametri kvaliteta bili ispunjeni, dodaje Strahinja:

Seme konoplje je najkompletniji prirodni izvor proteina

Posao je naporan u fizičkom smislu ali donosi blagodete nekome kome je posao da sate provodi pored kompjutera. Još uvek ne znamo koliko ćemo zaraditi, ali se sigurno nećemo obogatiti od jedne setve, ali smo spremni da naše iskustvo podelimo sa svima koji bi želeli da se bave uzgojem konoplje, kaže Strahinja koji je ovih dana rastrzan između njive i kancelarije ali se trudi da sve postigne.

Angažovali smo radnike, uključili porodice i prijatelje i ono što primećujemo kao problem je nedostatak radne snage. Naš prvi savet bi bio da se prvo osigurate radnom snagom pa onda krenete da se bavite poljoprivredom jer bez obzira koliko ste fizički jaki ne možete sve sami da postignete, savetuju ovi mladi poljoprivrednici.

Više o svemu ovome možete pronaći i na zvaničnoj Instagram stranici: Hemperience_Serbia 

 

Radna snaga je jako bitna – kažu Strahinja i Nemanja

ŠTA JE TO INDUSTRIJSKA KONOPLJA?

To je jednogodišnja biljka iz roda skrivenosemenica ( lat. Cannabis Sativa ). Postoje hiljadu načina na koje čovek može iskoristiti ovu biljku u njegovu korist počev od semena, stabiljke, cveća i ulja koja se dobiju od nje. Konoplja se koristi za papir, textil, ishranu, ličnu higijenu, izradu grđevinskih materijala…Može se gajiti sa malo ili bez dodatka đubriva ali što je jako bitno bez upotrebe pesticida i herbicida. Od konoplje kao odeće do konoplje kao hrane sa pravom možemo reći da je konoplja biljka budućnosti koja je eco friendly, – štiti i čuva prirodu u svakom smislu !

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU INDUSTRIJSKE KONOPLJE I MARIHUANE?

Industrijska konoplja i marihuana (indijska konoplja) pripadaju istoj vrsti. Razlika između ove dve je sorta ili seme iz koje je izrasla. Industrijska konoplja ima maximalni sadržaj THC-a do 0,3% za razliku od indijske konoplje tzv. marihuane koja sadržaji THC oko 20%. Što nas dovodi do zaključka da je glavna razlika u sadržaju psihoaktivne supstance THC-a. Indijska konoplja(marihuana) ima veoma visok nivo THC-a.

 

Takođe pročitajte

Solarna elektrana za Crpnu stanicu Boljare

Opštini Vlasotince su odobrena sredstva u iznosu od 23,6 miliona dinara od Uprave za finasiranje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.