Leskovčani očekuju da ove godine nadmaše sve rekorde

Sa tridesetak improvizovanih vagona u centru Leskovca do 1. septembra, dimiće se skare na kojima će iskusni roštilj majstori pripremati raznovrsne specijalitete od roštilj mesa, a gurmani će moći da isprobaju svoje krajnje granice naručujući mali ili veliki „Leskovački voz“. Ovaj brend po kome je grad na Veternici poznat širom sveta sada ima zaštićeno geografsko poreklo, a Leskovčani su mu mnogo ranije posvetili sedmodnevni festival koji će naredne godine obeležiti pune tri decenije postojanja.

Pored ovog brenda, koji nas ucrtava na svetsku mapu gastronomije i turizma, možemo se pohvaliti činjenicom da smo nosioci još dva brenda, ajvara i sprže, dok je proces brendiranja leskovačkog meda u toku. Manifestacija, čiji ste danas gosti je nastala 1989. godine kao lokalni sajam kulinarskih specijaliteta a do današnjih dana se izrodila u kvalitetno organizovan festival dobre zabave koji okuplja goste iz mnogih zemalja i promoviše naš grad kao svojevrsnu turističku atrakciju. Na nju bi svi Leskovčani trebalo da budu ponosni jer ona pokazuje sa smo grad sa dušom, grad meraka i bogatstva mirisa i ukusa, kazao je gradonacelnik Goran Cvetanovic.

Očekujemo da u tih sedam dana imamo najmanje pola miliona posetilaca iz Srbije i zemalja u okruženju i nadamo se da će broj turista ove godine bići veći za oko 30 odsto. Na večernjim koncertima naših velikih zvezda očekujemo prisustvo na desetine hiljada ljudi. Prvi put obezbedili smo binu koja će biti otvorena sa svih strana kao i velike led ekrane kako bi užitak na koncertima bio potpun, najavljuje je Nebojša Kocić, direktor leskovačke Turističke organizacije.

Na početku promenade maskote manifestacije „Roštiljko“ i „Roštiljka“, lutke visoke po tri metra, ove godine prvi put dočekuju turiste. Ni one noćas nisu imale ni sekund odmora jer su idealno mesto sa kojeg se može poneti trajna uspomena na boravak u gradu roštilja.

Centralna manifestacija je pravljenje najveće pljeskavice na svetu i ona se održava 30. avgusta. Organizatori ističu da su u Leskovac već stigle organizovane ture iz Bugarske, a za vikend se najavljuju i gosti iz Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

Za ovih sedam dana poješće se oko 50 tona leskovačkog roštilj mesa, a očekujemo da i ovu Roštiljijadu poseti više stotina hiljada ljudi iz zemlje i inostranstva – poručuju iz leskovačke turističke organizacije.

Većina ugostitelja običnu pljeskavicu prodaje za 200 dinara, 50 više u odnosu na ranije godine. Za istu cenu može se pazariti i kobasica, dok za vešalicu i pileće belo treba izdvojiti 100 dinara više. Na Roštiljijadi već godinama može da se pazari i pečenje iako mnogi Leskovčani na društvenim mrežama komentarišu da mu ovde nije mesto. Kilogram prasetine košta 1.400, a jagnjetine 1.800 dinara.

Za vreme Roštiljijade biće predstavljeni proizvodi za sertifikaciju sa zaštitnim žigom „Leskovački specijaliteti sa roštilja“, a leskovački muzej i gradska biblioteka su za turiste pripremile raznovrstan program, od posete arheološkom lokalitetu Caričin grad do projekcije fotografija kafana u Leskovcu u periodu između dva svetska rata. Na gradskom stadionu biće održan međunarodni turnir u ženskom fudbalu.

Takođe pročitajte

Ladovica u znaku panka – Prvo veče Festivala otvorili gosti iz Severne Makedonije

Gosti iz Skoplja, grupa Posleden udar, otvorila je sinoć 17. Pivski festival u Ladovici. Osim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.