RECEPT za pravo leskovačko roštilj meso

Roštilj meso se priprema svuda,ali je jedino leskovačko roštilj meso po autentičnoj recepturi.Komercijalni način pripreme roštilj mesa je jedan deo priče , dok je pravo roštilj meso nešto drugo, otkriva nam profesor kulinarstva Slaviša Milošević iz Leskovca.

pljeskavicePravo roštiljsko meso majstori kulinarstva nazivaju pravim gospodinom. Prvi uslov za dobro roštilj meso je kvalitetna junetina prve četvrti koja je protkana masnim tkivom,mi kulinari to u žargonu kažemo prednji čerek. Ovim podrazumevamo da smo tu uzeli : vrat, plećku, potplećku i deo trbušine. Naravno to nije sve. Pored ovih delova mesa neophodno je za pripremu koristiti i i određeni procenat masnoće (isključivo bubrežni loj).

Procenat soli je dva posto od ukupne količine mesa koje se priprema.
Meso se fašira dva puta, najpre se koristi desetka . Nakon prvog mlevevenja meso mora da odleži na temperaturi do 4 stepena i to od 12- 24 sata . Nakon sazrevanja meso se melje na osmici . Kada je meso usitnjeno, dobro se izriba i tada je pripremljeno za spravljanje specijaliteta. Pravo roštilj meso mora biti elastično i kompaktno.rostiljijada leskovac

Leskovački specijaliteti koji su proslavili ovaj grad su: pljeskavica iz ruku,Buretov uštipak, i čuveni leskovački čevapčići.
Prava leskovačka pljeskavica je od 180-200 grama i nije bez luka. Luk je veoma bitan jer daje poseban šmek i ukus mesu.
Leskovački ćevapčići su specijalitet koji se jedino priprema kod nas na jedan jedinstveni način uz pomoć levka.
rostilj leskovacUštipak je po mnogima i najatraktivniji specijalitet . Sam sastav namirnica daje poseban ukus i miris ovom jelu. Pravi leskovački (Buretov) uštipak je težine 25 grama sa pravom leskovačkom gruvanom ljutom paprikom.slavisa milosevic profesor kulinarstva leskovac
Pored ovih specijaliteta i đevrek od mesa je veoma često zastupljen kao atraktivno jelo. Priprema se od gotovog roštilj mesa uz dodatak sitno iseckane salnine i crnog luka.

Na kraju moramo napomenuti da svi ovi specijaliteti nemaju isti ukus ako se termički obrade na grilu ili na ćumuru ( skari). SKARA JE ZAKON ZA ROŠTILj.

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici konkursa Oni su heroji 2024.

Na svečanoj dodeli nagrada, u okviru konkursa „Oni su heroji“, predstavljeno je 10 nesebičnih i …

Jedan komentar

  1. Da li je ovo trebalo da bude clanak ili RECEPT? Gde je RECEPT?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.