četvrtak , 23 marta 2023

Kako da zaštitite vredne artikle koje prodajete?

Ako ste u skorije vreme, a možda i ne baš tako nedavno, započeli sopstveni biznis i ako razmišljate kako da Vaše artikle sačuvate od krađe, nastavite da čitate. Kao i svakom preduzetniku, na prvom mestu Vam je kvalitet robe, ali nikako ne smete da zanemarite i nešto drugo, bez čega Vaš posao ne bi ni mogao biti uspešan – kupce.

Elektronski sistemi za zaštitu artikala će Vam pomoći da se usredsredite na prodaju i komunikaciju sa kupcima i da na taj način svoj posao radite kvalitetnije, a oni će se pobrinuti za to da su Vaši artikli na sigurnom.

Šta su EAS sistemi?

Elektronska zaštita artikala (ElectronicArticleSurveillance) iliti EAS sistemi su osmišljeni da spreče svaki pokušaj krađe. Ovaj sistem se sastoji od antene, zaštitnih privesaka ili nalepnica, te uređaja za njihovo skidanje ili deaktivaciju. Sistem funkcioniše tako što te nalepnice sadrže u sebi transponder, te se prolaskom kroz barijeru, koja je najčešće na izlazu iz radnje, alarmira o pokušaju krađe.Pored toga, neke prodavnice imaju detektivne sisteme na ulazu u toalet i oni se alarmiraju ako neko pokuša neplaćenu robu tamo da odnese.

Takođe, napredni sistemi za elektronsku zaštitu artikala sprečavaju i pokušaje iznošenja artikala u torbama sa aluminijumskom postavom što je zapravo česta metoda koju koriste iskusni kradljivci. Ovi sistemi ne koriste se samo kada se radi o zaštiti u marketima i tržnim centrima. Mogu biti od velike pomoći i kod zaštite i nasilnog i neovlašćenog otpakivanja skupih pića recimo. Ova pića uglavnom imaju fabričke čepove koje je veoma lako skinuti, a jedini način da se ona zaštite jeste da se koriste upravo ovakvi sistemi.

Postoje 3 glavne vrste EAS sistema i svaki od njih ima karakteristike koje odgovaraju različitim vrstama marketa i prodavnica, a to su:

●Akusto-Magnetni (AM)
●Radio frekventni (RF)
●Tehnologija identifikacije preko ultra-visoke radio frekvencije (UHV)

Ovi sigurnosni sistemi baziraju se na tehnologiji radio frekvencija pomoću kojih tagovi ili nalepnice šalju signale antenama u slučaju krađe, a ti tagovi na artiklima se uklanjaju ili deaktiviraju od strane osoblja tokom redovnog plaćanja robe. Kada govorimo o uklanjanju, odnosno deaktiviranju zaštitnih elemenata, veoma su bitni deaktivatori. Oni su dostupni u različitim formama, u zavisnosti od toga da li se montiraju u pult ili na pult; o kojoj se udaljenosti kod deaktivacije radi; kolika je brzina deaktivacije potrebna itd. Takođe, postoje i detacheri ili rastavljači tagova, a njihov odabir zavisi od vrste i vrednosti štićene robe.

Funkcije EAS sistema

Jedna od stvari zbog koje se EAS sistemi ističu jeste širok raspon njihovih funkcija, oni povećavaju efikasnost upravljanja procesima u prodavnici i smanjuju troškove operativnog poslovanja. Mnogobrojni proizvođači svoju robu označavaju dok je u proizvodnji (sourcetagging) što dosta olakšava dalji posao jer je kretanje te robe kroz lanac isporuke sigurniji, robu ne treba ručno brojati, a informacija o broju artikala na policama i u skladištu je odmah dostupna.

Ukratko, možemo reći da sledeće stavke predstavljaju najbitnije funkcije EAS sistema:

●Zaštita artikla od krađe
●Nadzor lanca isporuke
●Kontrola količine robe
●Praćenje mesta na kojem se roba nalazi u prodajnom prostoru
●Analiza podataka u prodajnom prostoru

Šta još treba da znate o EAS sistemima?

U današnje vreme ovi sistemi postali su nezaobilazan deo kod svih maloprodajnih usluga i osmišljeni su tako da mogu ispuniti različite želje i zahteve korisnika. Još jedna prednost jeste što ovi sistemi imaju i mogućnost dodavanja posebnih modula koji služe za brojanje posetilaca, a to može biti od velike koristi sada u vreme korona virusa,kako bi se ispoštovala pravila o broju posetilaca u određenim radnjama.

Sva roba se može označiti sa dva ili više taga, odnosno nalepnice, tako da u slučaju da lopov pomisli kako se izvukao tako što je uklonio samo jedan tag, u većini slučajeva ga čeka ogromno iznenađenje. Ako se pitate da li postoje iskusni kradljivci koji će znati kako da zaobiđu ove sisteme i uspeju u njihovoj nameri, na to pitanje, nažalost, nikada ne može postojati konkretan odgovor. Međutim, kako Vaš posao napreduje i Vi biste trebali da se nadograđujete i unapređujete. To možete uraditi tako što ćete sve više ulagati da biste zaštitili artikle i dobavili najsigurnije sisteme koji će sačuvati Vašu robu.

Prema nekim istraživanjima, korištenjem samo EAS sistema, krađe u prodavnicama se smanjuju za 60% što direktno utiče i na smanjivanje ukupnih gubitaka. Ako uz ove sisteme dodate još i video nadzor, kontrolu pristupa i sistem za dojavu požara sve to će Vašu sigurnost, sigurnost Vaših radnika, kao i sigurnost robe dovesti na viši nivo.

Ako želite da unapredite Vaš posao i zaštitite vredne artikle, mnogo više o ponudi EAS sistema možete pogledati na internet stranici VideoMont-a. Takođe, tu možete pročitati i o ostalim sistemima uz koje ćete se osećati sigurnije.

Takođe pročitajte

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.