utorak , 9 marta 2021

Guske su spasile Rim a ljute papričice….

Prvo je legenda a život je ipak nešto realnije i stalno od nas očekuje izazove da odgovorimo pametno u situacijama kada nije lako naći rešenje. A kada to rešenje ne zavisi od nas nego je problem na globalnom nivou onda treba delovati lokalno i iskorititi svaku priliku. Najbolju lekciju daju nam iz motela “Predejane” i to ne  iz turizma…

Epidemija korone bacila je turizam na kolena širom sveta jer zdravlje je najvažnije pa o zaradi malo ko razmišlja. Međutim, treba preživeti a to u situaciji kada se bavite tranzitnim turizmom a glavna destinacija, odnosno Grčka je ovog leta zatvorena za turiste sa Balkana i to je teško. Doprinosi, porezi, zarade, održavanje ne čekaju bolja vremena a za promenu delatnosti nema previše manevarskog prostora jer nijedan sektor nije pošteđen.

“Nismo hteli da sedimo besposleni i tražili smo način da nekako ostanemo u formi. Zato smo odlučili da našu kuhinju, po kojoj smo poznati širom Evrope, približimo gostima koji ove godine ne mogu da nas posete. Postoje mnoge stvari zbog kojih oni svraćaju baš u motel Predejane i ljute papričice u ulju sa rendanom šargarepom i belim lukom jedan su od favorita. Kako je sezona pripreme zimnice onda smo odlučili da upravo to ponudimo tržištu, kaže vlasnica motela Kristina Stojanović koja je posle smrti oca Dragana Pavlovića preuzela da vodi ovaj objekat osnovan još 1962.godine.

“Reč o opstanku ne samo motela nego i 70 porodica naših radnika koji su prihvatili ovu ideju i svako se angažovao dok ponovo ne bude gostiju. Onda ćemo imati uslova da zaposlimo i nove radnike jer planiramo da pravimo i ponudimo ajvar po tradicionalnom receptu, najavljuje Kristina i dodaje da su za njihove ljute papričice zainteresovani veliki trgovinski lanci jer takvog proizvoda nema u ponudi.

Ima feferona i papričica ali ne pripremljenih po ovom receptu, naglašava Kristina.

I da se podsetimo da ljuta paprika deluje protivupalno, ublažava bol i popravlja raspoloženje. Dok nam od ljutine gori u ustima pojačano se luči serotonin, dopamin, oksitocin i endorfin, sve sami hormoni “krivci” za  lepa osećanja.

Takođe pročitajte

„Budimo =“ – Projekat namenjen ženama i ravnopravnosti

Međunarodni dan žena svake godine služi kao podsetnik da su žene često manje vrednovane za …

Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.