sreda , 28 oktobra 2020

Želite karijeru u IT sektoru? Možda je QA pravo zanimanje za vas

Ukoliko ste često na internetu sigurno ste se susreli sa skraćenicom QA. Ova skraćenica označava osiguranje kvaliteta (Quality Assurance) pri izradi softvera.

“QA označava proveru kvaliteta i uključuje različite procese u različitim etapama razvoja proizvoda. Svi procesi se izvode sa jednim ciljem – da pronađu softverske nedostatke što je ranije moguće. Što se kasnije uoči kvar, to je cena njegove popravke veća. Zato je uključivanje QA tima u ranijim fazama fokusirano na prevenciju, dok se u kasnijim fazama preusmerava ka otkrivanju.”, kaže Željko Kostić, medior programer u QA timu kompanije Better Collective.

Željko u videu objašnjava kako izgleda QA tim, ko sve u timu radi i koja su njihova zaduženja. On govori i o tome da je, pored tehničkih sposobnosti, neophodno imati i socijalne veštine, takozvane soft skills koje će vam omogućiti što bolju komunikaciju:

“Otvorenost i sposobnost razmišljanja izvan ustaljenih okvira su zaista važni, ali rekao bih da su komunikacijske veštine na vrhu liste kada je u pitanju QA. Sposobnost da se jasno izrazite o mogućem problemu i nađete kompromis bi trebalo da vam budu aduti, jer QA poslednjih godina radi u okviru razvojnog tima, za razliku od prethodnih godina, kada je bio zasebna jedinica i testove vršio samo nakon razvoja.”

Da li postoji formalno obrazovanje ukoliko biste želeli da radite u QA timu? Na koji način da ga steknete i usavršite? Pogledajte u video prilogu.

Takođe pročitajte

Vebinar: Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa

Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest u saradnji sa Koalicijom 27 i uz podršku …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.